Pomaly dusené hovädzie chvosty

Autor receptu: eviana

Prvý krát som videla toto jedlo v podaní Gordona Ramsayho v jednej z častí Ano šéfe USA a hneď ma zaujalo... Chystala som sa naň dosť dlho, ono totiž nie je jednoduché zohnať chvosty... ale podarilo sa, tak pre mäsožrútov ponúkam tento recept:

4-5
porcie
15 minút
príprava
180 minút
na 180 °C

Postup

  1. Pripravíme si suroviny (slanina sa fotografovania zabudla zúčastniť :)
  2. ...chvosty, ktoré mäsiar nakrájal na cca 4 cm dlhé kúsky, umyjeme, osušíme papierovou kuchynskou utierkou, osolíme a okoreníme mletým čiernym korením.
  3. ...obalíme v múke a sprudka zo všetkých strán osmažíme na rozohriatom tuku (masť)
  4. ...keď sú kúsky do hnedasta osmažené, uložíme do suchého pekáča (u mňa jenské sklo)
  5. ...vo zvyšnom výpeku posmažíme na kocky nakrájanú cibuľu a cesnak, pridáme slaninku
  6. ...po chvilke pridáme na kocky nakrájanú koreňovú zeleninu, opečieme do hnedasta
  7. ...zalejeme hovädzím vývarom (kto má v jedle rád víno, možno v tejto fáze priliať červené víno - yogicek, čoby môj odborný poradca, doporučuje typ Merlot, polosladké :))
  8. ...pridáme viazaničku z byliniek, pridala som k nim mladú cibuľku a chilli papričku, ktorú som pozdĺžne prerezala, aby svoju pikantnosť odovzdala jedlu.
  9. ...zalejeme paradajkami, dochutíme soľou a mletým čiernym korením
  10. ...a necháme zredukovať cca 10 min
  11. ...touto zeleninovou zmesou zalejeme - aj viazaničku byliniek dáme do pekáča - opražené chvosty, prikryjeme a dáme dusiť do rúry
  12. ...po 1,5 hod vyberieme a obrátime na druhú stranu, ak treba podlejeme hovädzím vývarom, zakryjeme a dáme dusiť na ďalšiu 1,5 hodiny.
  13. ...vyberieme - mäsko je mäkké a odpadáva od kostí. A je to hotové. U nás bol prílohou výborný chlebový posúch od @havino.