Polievka zeleninového labužníka - Provençal (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Neuveriteľne mi chýba atmosféra Dominikánskeho pľacu v Košiciach, tak isto aj Centrálneho trhoviska v Bratislave. Som vášnivým „čumilom_obkukovačom“ trhov, hlavne zeleninových, v každom meste na svete, ktoré navštívim. Tunajší Farmers Market je aktívny iba od mája do októbra. Nie je zlý, ale u nás doma, je u nás doma. Ostali mi aspoň KK a tých mám „haďabej“. Rcp na Soupe au Pistou je práve z Cooking Provence str. 86, od Antoine Bouterin_a! Trošku sme ho (s mojou ***1/2) po svojom, ehm upravili!

8÷10
porcií
12 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. pripravíme si základnú zostavu potrebných ingrediencií (v originálnom rcp sú ešte 4 ks mladej malej cuketky a 2 veľké póry, ale nie je petržlen a fazuľkové struky sú čerstvé)
  2. začneme prípravou zálievky (pokrájané paradajky bez kože, pretlačený cesnak, pokrájané bazalkové a petržlenové lístky a 3÷4 pl ololeja); kožu paradajok nadrežeme do kríža a na pár sekúnd ponoríme do vriacej vody)
  3. potom ich upracované nežné rúčky mojeho lepšieho JA, ľahko zbavia kože
  4. ja (všimnite si, že „ja“píšem malými písmenami), Pán tvorstva, pokrájam olúpané paradajky na drobno, podobne aj lístočky bazaličky a petržlenovej vňate (stonky pôjdu, na drobno pokrájané do polievky), všetko uložím do pomocnej misy a na povrch pretlačím strúčiky cesnaku
  5. zalejem ololejom, premiešam a nechám „zosnúbiť“ chute a vône 5 dobrôt
  6. na dno polievkového hrnca nastrúham véééľku žltú cibuľu, zalejem ju 3÷4 PL oleja (v origo rcp je uvedený kukuričný, ale ja soma j tu použil olivový) a nechám chvíľočku porestovať do sklovita (nepripáliť!!!)
  7. postupne som pridal dôkladne očistené a umyté, úhľadne pokrájané mrkvy_karotky a petržleny (3÷5 mm polkolieska), kvaku (3÷5 mm x 20 mm „štangličky“), pokrájané stonky petržlenovej vňate; zamiešal a podusil asi 7´
  8. moja šikovná ½ potom podusenú zeleninku zaliala 2 000 ml kuracieho vývaru a 1 000 ml horúcej vody; zamiešame a privedieme do varu, potom teplotu znížime na stredný stupeň a varíme asi 10´; po tomto čase pridáme na trojuholníky pokrájané dva veľké zemiaky (v origináli aj pokrájané struky zelenej fazuľky a kolieska póru – ja som nemal, tak som nepridal); opäť jemne premiešame a varíme, až sú zemiaky skoro mäkké
  9. potom už iba vlejeme konzervovanú sterilizovabnú čiernu fazuľu (pokiaľ ju nemáte, stačí naša strakatá, vopred uvarená s vegetou a bobkovým listom, vtedy bude čas prípravy o niečo dlhší); ja som vlial aj zelenú fazuľku z konzervy a 250 ml drobnej cestoviny(my sme použili „gágoriky“); podľa potreby dochutíme soľou a čerstvým MČK; po krátkom povarení, len aby sa cestovina uvarila, všetko – už pri vypnutom zdroji energie, zalejeme, premiešame a za horúca servírujeme s krajcom (kto chce) na sucho opečeného domáceho chlebíka. Malá rada na záver: pri opakovanej konzumácii jednotlivé porcie doplňte, prosím, o ďalšie potrebné množstvo pokrájanej bazalky, lebo chuť a vôňa pôvodnej časom a teplotou zanikne! Dobrú chuť Vám!