Hubová polievka

Polievka z lievika (fotorecept)

Autor receptu: kimlo

Recept som objavil v zošite s receptami, už ani neviem odkiaľ som ho získal, tak som sa rozhodol ho vyskúšať. Mám ešte minuloročné zásoby sušeného lievika trúbkovitého, je to všestranná huba na rôzne použitie. Požívam ju pod mäso, pri pečení a dusení, alebo ako korenie do omáčok a polievok. Samozrejme, dá sa použiť aj iný druh sušenej huby.

6
porcií
20 minút
príprava
45 minút
na 100 °C

Postup

  1. Lievik namočíme na pár hodín do vody, najlepšie cez noc.
  2. Koreňovú zeleninu očistíme a pokrájame.
  3. Zeleninu dáme do hrnca skaramelizovať na troche masti.
  4. Potom zalejeme vodou a privedieme do varu.
  5. Pridáme namočené huby aj s vodou, v ktorej boli. Osolíme, okoreníme a pridáme mletú rascu.
  6. Nakrájame si zemiaky na kocky, pridáme do polievky a varíme do mäkka.
  7. Keď sú huby aj zelenina mäkké, správíme zápražku. Na masti upražíme do sklovita nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridáme hladkú múku a opražíme do svetlohneda. Odstavíme, pridáme mletú papriku, necháme ju v tuku dobre rozpustiť, a zalejeme studenou vodou. Rozmiešame do hladka a za stáleho miešania pridáme do polievky.
  8. Polievku necháme variť na miernom ohni ešte asi 15 minút.
  9. Na tanieri posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou. Podávame s chlebom alebo pečivom.