Polievka z jarnej cibuľky, hlivy a mladého kalerábu (fotorecept)

Autor receptu: mariamka

Pekná mladá hliva a mladý kaleráb, zvláštna kombinácia :) ale v konečnom dôsledku rýchla chutná polievka.

4
porcie
10 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Mala som 2 pekné mladé trsy voňavej hlivy ustricovej, mladý šťavnatý kaleráb a jarnú cibuľku.
  2. Na masle speníme na prúžky nakrájanú jarnú cibuľku aj s vňaťou, po chvíľke pridáme 2 strúčiky cesnaku pokrájané na plátky, opražíme až zavoňajú a pridáme na drobné kocky nakrájaný kaleráb. Chvíľu spolu restujeme, poprášime mletou rascou, necháme rozvoňať a pridáme na väčšie kusy nasekanú hlivu. Zámerne som ju nechcela nadrobno, máme radi hríbiky keď je do čoho kúsnuť :)
  3. Posolíme, okoreníme, spolu restujeme, nepodlievame, miešame. Keď je zeleninka na skus, zaprášime sladkou mletou paprikou, prilejeme vodu podľa potreby, u mňa to bolo cca 1 liter a hneď pridáme na zahustenie postrúhaný surový zemiak. Rozmýšľala som aj nad alternatívou - ovsenými vločkami, ale k hlive mi prišiel vhodnejší zemiak.
  4. Prikryjeme a varíme do zmäknutia zemiaku, čo trvá asi 10 minút. Ja som v závere priliala asi 3 PL hustej smotany na varenie, ktorú som objavila v chladničke, ale nie je nevyhnutná. A u mňa, keď smotana, tak automaticky kôpor :) tiež nie je povinný, môžete si dať petržlenovú vňať.
  5. Tanier som dozdobila kopčekom kyslej smotany. Dobrú chuť :)