Kapustová polievka

Polievka z hlávkovej kapusty (fotorecept)

Autor receptu: marienka44

Recept som odskúšala a vylepšila zo stránky Dobrú chuť. Ostal mi zbytok na jemno nakrájanej hlávkovej bielej kapusty, asi 300 g. Dá sa kúpiť už nakrájaná biela a aj červená kapusta v Kauflande vo vaničke o váhe 1 kg. Tak som vyskúšala uvariť túto ľahkú polievku.

5
porcií
30 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Na rozohriatej masti opražíme trochu pokrájanej údenej slaniny, v zápätí pridáme pokrájanú cibuľu. Po zapenení cibule pridáme na kolieska pokrájanú klobásku (ja som použila z mangalice, bez éčiek z Lidla). Keď klobáska pustí šťavu, pridáme nakrájaný cesnak (dostala som kúpiť už mladý, nový z Maďarska) a pokrájanú hlávkovú kapustu. Chvíľku miešame, pridáme aj ostatné pochutiny (bobkový list, kúsok sušenej chilli papričky, nové a mleté čierne korenie, červenú mletú papriku) a zalejeme vriacou vodou z varnej kanvice. Pomaly varíme.
  2. Neskôr pridáme na malé kocky pokrájaný zemiak a vriacou vodou zaliatu a následne scedenú pohánku s krúpami. Pohánku a krúpy zabárame pred prípravou v osobitnom hrnčeku, inak by bola horká. Všetko varíme do zmäknutia.
  3. Do odstavenej polievky pridáme majoránku pomrvenú medzi dlaňami. Dochutíme soľou, asi 2 KL cukru a octom podľa vlastnej chuti.
  4. Na zvýšenie nutričnej hodnoty jedla a na zahustenie som pridala aj 1 PL ovsených vločiek. Chilli papričku môžete vynechať, ale ja mám rada pikantné. Polievka je osviežujúca a hlavne bez múky.