Špenátová polievka
Polievka z čerstvého špenátu s vajíčkom (fotorecept)
Autor receptu: katka512
Keby som jedného dňa nedostala
od kamarátky Janky celú tašku
čerstvého špenátu, nedostala by
som sa ku tomuto receptu.* A
to by bola naozaj škoda :). Zároveň sa mi konečne podarilo urobiť polievku, ktorú som milovala za čias, keď som mala na
starosti reštauráciu. Ďakujem!
Postup
- Čerstvý špenát poriadne vyumývajte.
- V prípade, že ste si medzičasom čerstvý špenát už zamrazili, vytiahnite si ho z mrazničky :).
- Na olivovom oleji opražte nakrájanú cibuľu do sklovita.
Pretlačte do cibuľky cesnak, 3x premiešajte a hneď (aby cesnak nezhorkol) pokračujte na ďalší bod.
- Pridajte špenát (nemusí byť úplne rozmrazený).
- Zalejte vodou podľa potreby (jasné, ak máte vývar, tak je to ešte lepší variant, ale bujón tam určite nedávajte).
Dochutíme soľou a čiernym korením podľa potreby.
- Ručným mixérom trochu "rozbite" špenátové listy, ale toto nie je recept na krémovú špenátovú polievku, preto špenát v tomto recepte nerozmixujte úplne.
- Pridáme vajíčka - ja mám rada, keď viem do vajíčka aj zakúsnuť, ale môžete vajíčka pred naliatím aj rozhabarkovať.
- Ja pridávam do polievky trochu mlieka, ale príjemnou alternatívou je aj smotana na šľahanie. Nezvyknem minúť celý kelímok a preto "v rámci šetrenia" pridám mlieko :). Na chuti mi to neuberie.
POZNÁMKA: V prípade intolerancie na laktózu - ak tento krok vynecháte, vôbec nič sa nestane.
- Zahustíme Solamylom rozhabarkovaným vo vode.
- Aj keď na tento recept som prišla sama, výsledkom je presne tá špenátová polievka, akú sme servírovali v reštaurácii :).
Na zdravíčko!