Špenátová polievka

Polievka z čerstvého špenátu s vajíčkom (fotorecept)

Autor receptu: katka512

Keby som jedného dňa nedostala od kamarátky Janky celú tašku čerstvého špenátu, nedostala by som sa ku tomuto receptu.* A to by bola naozaj škoda :). Zároveň sa mi konečne podarilo urobiť polievku, ktorú som milovala za čias, keď som mala na starosti reštauráciu. Ďakujem!

Suroviny

Postup

  1. Čerstvý špenát poriadne vyumývajte.
  2. V prípade, že ste si medzičasom čerstvý špenát už zamrazili, vytiahnite si ho z mrazničky :).
  3. Na olivovom oleji opražte nakrájanú cibuľu do sklovita. Pretlačte do cibuľky cesnak, 3x premiešajte a hneď (aby cesnak nezhorkol) pokračujte na ďalší bod.
  4. Pridajte špenát (nemusí byť úplne rozmrazený).
  5. Zalejte vodou podľa potreby (jasné, ak máte vývar, tak je to ešte lepší variant, ale bujón tam určite nedávajte). Dochutíme soľou a čiernym korením podľa potreby.
  6. Ručným mixérom trochu "rozbite" špenátové listy, ale toto nie je recept na krémovú špenátovú polievku, preto špenát v tomto recepte nerozmixujte úplne.
  7. Pridáme vajíčka - ja mám rada, keď viem do vajíčka aj zakúsnuť, ale môžete vajíčka pred naliatím aj rozhabarkovať.
  8. Ja pridávam do polievky trochu mlieka, ale príjemnou alternatívou je aj smotana na šľahanie. Nezvyknem minúť celý kelímok a preto "v rámci šetrenia" pridám mlieko :). Na chuti mi to neuberie. POZNÁMKA: V prípade intolerancie na laktózu - ak tento krok vynecháte, vôbec nič sa nestane.
  9. Zahustíme Solamylom rozhabarkovaným vo vode.
  10. Aj keď na tento recept som prišla sama, výsledkom je presne tá špenátová polievka, akú sme servírovali v reštaurácii :). Na zdravíčko!