Plnený židovský husací krk podľa Jozefa Foldesa
Autor receptu: pusta
Vkladám další recept na túto pochúťku od židovského šéfkuchára, ktorý sa sám vyjadril, že je viacero spôsobov jeho prípravy. Rada by som ho ochutnala priamo v jeho reštaurácii v Budapešti, ale dá sa pripraviť podľa jeho receptu aj doma.
1 porcia |
120 minút príprava |
65 minút na 180 °C |
Postup
- Do jedného pomletého husacieho prsa pridáme kuraciu pečeň pokrájanú na kocky, uvarenú ryžu, posekanú petržlenovú vňať, vajce, osolíme, okoreníme mletou červenou paprikou, mletým čiernym korením a spracujeme na homogénnu masu.
- Užší koniec husacej kože z krku pevne zviažene potravinárskym povrázkom, naplníme pripravenou masou, širší koniec kože založíme na spodok, celé zabalíme do alobalu, ktorého oba konce zakrútime ako salonku. Kožu na druhom husacom prsíčku narežeme na štvorčeky až po mäso, nasolíme, položíme prsíčko kožou nadol na panvicu s husacou masťou k naplnenému krku. Pridáme celé čierne korenie, papriku pokrájanú na prúžky, mesiačiky paradajky, cibuľu na klíny, vetvičky petržlenovej vňate, pokrájaný cesnak na klínky, podlejeme vodou, prikryjeme pokrievkou a vložíme piecť do trúby vyhriatej na 180 stupňov na 50 minút. Po tejto dobe z krku odstránime alobal, prsíčko obrátime kožou nahor a odokryté zapečieme v trúbe do červena a do chrumkava.- 15 minút.
- Podávame pokrájané na plátky spolu s opečenou zeleninou, preliate vypečenou šťavou s krajcom chleba a kyslou uhorkou. Možno podávať aj za studena, aj ako súčasť studených mís.