Plnený židovský husací krk podľa Jozefa Foldesa

Autor receptu: pusta

Vkladám další recept na túto pochúťku od židovského šéfkuchára, ktorý sa sám vyjadril, že je viacero spôsobov jeho prípravy. Rada by som ho ochutnala priamo v jeho reštaurácii v Budapešti, ale dá sa pripraviť podľa jeho receptu aj doma.

1
porcia
120 minút
príprava
65 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Do jedného pomletého husacieho prsa pridáme kuraciu pečeň pokrájanú na kocky, uvarenú ryžu, posekanú petržlenovú vňať, vajce, osolíme, okoreníme mletou červenou paprikou, mletým čiernym korením a spracujeme na homogénnu masu.
  2. Užší koniec husacej kože z krku pevne zviažene potravinárskym povrázkom, naplníme pripravenou masou, širší koniec kože založíme na spodok, celé zabalíme do alobalu, ktorého oba konce zakrútime ako salonku. Kožu na druhom husacom prsíčku narežeme na štvorčeky až po mäso, nasolíme, položíme prsíčko kožou nadol na panvicu s husacou masťou k naplnenému krku. Pridáme celé čierne korenie, papriku pokrájanú na prúžky, mesiačiky paradajky, cibuľu na klíny, vetvičky petržlenovej vňate, pokrájaný cesnak na klínky, podlejeme vodou, prikryjeme pokrievkou a vložíme piecť do trúby vyhriatej na 180 stupňov na 50 minút. Po tejto dobe z krku odstránime alobal, prsíčko obrátime kožou nahor a odokryté zapečieme v trúbe do červena a do chrumkava.- 15 minút.
  3. Podávame pokrájané na plátky spolu s opečenou zeleninou, preliate vypečenou šťavou s krajcom chleba a kyslou uhorkou. Možno podávať aj za studena, aj ako súčasť studených mís.