Plnený pečený bravčový bôčik (fotorecept)
Autor receptu: kkaja
Viem, toto nie je práve najzdravšie jedlo, ale raz do roka ... nikomu neublíži. Ja ho mám rada na studeno s chlebom a uhorkami. Ale dá sa ja teplá verzia so zemiakovou kašou, čalamádou alebo cviklou. Práve tá vraj stiahne mastnotu z jedla.
20 minút príprava |
2,5 hod. minút na 200 °C |
Postup
- Najskôr si urobíme plnku, rožky nakrájame na kocky a zalejeme trochou mlieka aby navlhli. Zmiešame s mletým mäsom (namiesto mäsa môžeme pomlieť aj pečienku), vajcami, strúhaným syrom, prelisujeme cesnak - ľubovoľné množstvo a cibuľu, ktorú sme opražili na troche oleja. Ochutíme koreninami, vegetou a soľou.
- Bravčový prerastaný bôčik bez kosti - najlepšie koniec umyjeme a položíme na pekáč kožou dolu.. Dobre nasolíme.
- Ostrým nožom urobíme do bôčika hlbokú "kapsu"
- Do vzniknutej kapsy natlačíme plnku.
- Otvor zošijeme alebo spojíme ihlicami, posypeme razcou. Podlejeme pivom, zakryjeme alobalom a dáme piecť do vyhriatej rúry. Pečieme cca 2,5 hodiny, podlievame pivom podľa potreby. V polovici pečenia bôčik prevrátime kožou nahor, nožom opatrne kožu narežeme a ďalej pečieme nezakryté.
- Pokiaľ nie je takýto červený.