Plnený baklažán (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

...u nás velmi obľúbené jedlo.Jednoduché a rýchle na prípravu,dáte všetko na pekáč a šupnete do rúry.Navyše je to ľahko strávitelné,nezaťaží žalúdok,takže je to skvelý nápad či už na obed,alebo na večeru so zemiakovým pyrém...mňamm

15-20 minút
príprava
50-60 minút
na 200 °C

Postup

  1. Ak je to možné,kúpte radšej také stredne velké "tučné"baklažány.Takže ich umyjeme,prekrojíme pozdľž na polovicu a malou lyžičkou povyberáme stred baklažánu-asi 0,5 až 1cm okraja vám musí ostat.Poukladáme do pokáča,dobre posolíme a odložíme si to zatiaľ bokom.Dužinu čo sme vybrali z baklažánu,si nakrájame na malé kocky a tiež odložíme zatial bokom.
  2. Teraz si pripravíme našu plnku.V panvici na troche oleja prudko opražíme mleté hovädzie mäso.Nerozmiešajte ho celkom,nech ostanú také väčšie aj menšie kúsky-guľky,lepšie a krajšie to potom ukáže...
  3. Ked je mäso opečené,pridáme sol a mleté korenie podla chuti.Potom pridáme cesnak nakrájaný na krúžky a troška spolu popražíme.Dalej dáme na kocky nakrájanú cibulu,na kocky papriku(toje jedno akej farby) a takých 5-10min popečiete spolu.A na koniec dáme na malé kocky nakrájanú dužinu,čo sme vyškrabali z baklažánu.Všetko spolu premiešame,ešte raz dochutíme,lebo počas varenia tá zelenina tú sol popije,takže nech je to"trošička" presolené.A kto lúbi šťiplavé,nech si pridá aj chilli ;-)
  4. Tak a teraz ideme plnit.Lyžicou naplníme pólky baklažánu,dajte kludne kopcom,lebo tá plnka troška klesne počas pečenia.Na plnku na vrch,alebo aj medzi plnku dáme 2-3 kocky tureckého syra,alebo fety,alebo môžte vyskúšat aj s nivou.Ja som ešte posypala niektoré drvenou chilli paprikou.A nakoniec ešte podlejeme baklažány paradajkovou štavou,ktorú si urobíme tak,že 2-3PL pretlaku vymiešame asi s litrom vody a pridáme donej za 1čl vegetu.Baklažány zviknem mať nie celkom do poli ponorené v šťave.Zakrijeme alobalom a dáme piect do rúry,ktorú sme si rozohriali na 200°C,na 50-60min.Ked už sú mäkké,alobal dáme dole a ešte 10min. necháme popiect z hora.Kto chce,si teraz môže nato dat aj trocha strúhaného syra.
  5. A takto vyzerajú už hotové baklažány...Ešte dodám,že nezabudnite,že toto je návod na celý pekáč,takže ak si niekto robí len 2-3 baklažány,čas pečenia a množstvo surovín si musí prispôsobiť...
  6. Podávam ich s chlebom,aby sme si mohli do tej chutnej šťavy aj namačkat chlebík...alebo s pyrém...tak či tak,sú naozaj skvelé..mňamm Prajem dobrú chuť ;-DD