Plnené kapustné listy

Plnené kapustné listy

Autor receptu: gurman01

Zemplínsko-rusínsky pokrm. Holúbky.

Postup

  1. Z kapusty vyrežeme hlúbik a vložíme ju do vriacej vody. Ako listy mäknú, začnú sa ľahko oddeľovať a postupne ich z hlávky kapusty oddeľujeme. Kapustu opäť vložíme do vody až pokým sa neoddelia posledné použiteľné listy. Hrubé a tvrdé listy necháme ešte chvíľu povariť a po vytiahnutí z vody listy ešte prikryjeme pokrievkou, aby došli. Zbavíme sa hrubých častí z listov.
  2. Ryžu uvaríme do polomäkka. Na masti opražíme nakrájanú cibuľu dozlatista, na konci praženia pridáme červenú mletú papriku, odstavíme a vmiešame do vychladnutej ryže spolu s mletým mäsom, vajciami, pretlačeným cesnakom a 2 lyžicami paradajkového pretlaku, osolíme, okoreníme a zmes vymiešame.
  3. Zmesou plníme listy, ktoré potom stočíme a konce zatlačíme dnu.
  4. Dno hrnca vymastíme masťou, do hrnca poukladáme holúbky a zalejeme ich paradajkovým pretlakom zriadením s vodou v pomere 1:1, podľa chuti osolíme a dáme variť približne na 2 hodinky.
  5. Podávame s kyslou smotanou, chlebom alebo zemplínskym koláčom.