Plnené kapustné listy
Plnené kapustné listy (fotorecept)
Autor receptu: avuska
Turkom ďakujeme za krásu našich žien a
sarmu. Bola to náhoda, že sultán si
objednal u kuchára obľúbené jedlo.
Sarmu.
Ķde však vziať hroznové listy, keď
naširoko-ďaleko žiaden vinohrad, len pár
kapustných hláv v poli. Kuchár s malou
dušičkou pripravil pokrm a čakal na
ortieľ. Sultán ochutnal jedlo, privolal si
kuchára a zasypal ho zlatom so slovami:
Toto jedlo budeš vždy variť pred bojom.
Komu môžeme ďakovať za recept
netušíme, ale na svadbu, krstiny, kar nás
sprevádza. A toto je ten môj.
8 porcií |
90 minút príprava |
60 minút tepelná úprava |
Postup
- Najemno nakrájame cibuľu, speníme na bravčovej masti a pridáme spolu s koreninami k mäsu a premytej ryži. Dobre premiešame.
- Do hrnca dáme variť vodu, do ktorej pridáme pár kvapiek oleja a z kapusty odstránime hlúb. Do vriacej vody vložíme hlávku a odoberáme jednotlivé listy.
- Listy vychladíme, vyrežeme z nich stred a každý list prekrojíme.
- Zoberieme trošku mäsovej zmesi a plníme listy. Môžeme plniť do lievika, alebo zahneme oba konce.
- Naplnené listy ukladáme do hrnca.
- Keď máme listy naplnené, navrch dáme ešte paradajkový pretlak a lyžicu masti. Môžeme zaťažiť tanierikom, kosťou. Varíme do mäkka. Po uvarení vodu zlejeme a môžeme podávať. U nás jeme s chlebom, bielym koláčom.