Plnené kapustné listy

Plnené kapustné listy (fotorecept)

Autor receptu: avuska

Turkom ďakujeme za krásu našich žien a sarmu. Bola to náhoda, že sultán si objednal u kuchára obľúbené jedlo. Sarmu. Ķde však vziať hroznové listy, keď naširoko-ďaleko žiaden vinohrad, len pár kapustných hláv v poli. Kuchár s malou dušičkou pripravil pokrm a čakal na ortieľ. Sultán ochutnal jedlo, privolal si kuchára a zasypal ho zlatom so slovami: Toto jedlo budeš vždy variť pred bojom. Komu môžeme ďakovať za recept netušíme, ale na svadbu, krstiny, kar nás sprevádza. A toto je ten môj.

8
porcií
90 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Najemno nakrájame cibuľu, speníme na bravčovej masti a pridáme spolu s koreninami k mäsu a premytej ryži. Dobre premiešame.
  2. Do hrnca dáme variť vodu, do ktorej pridáme pár kvapiek oleja a z kapusty odstránime hlúb. Do vriacej vody vložíme hlávku a odoberáme jednotlivé listy.
  3. Listy vychladíme, vyrežeme z nich stred a každý list prekrojíme.
  4. Zoberieme trošku mäsovej zmesi a plníme listy. Môžeme plniť do lievika, alebo zahneme oba konce.
  5. Naplnené listy ukladáme do hrnca.
  6. Keď máme listy naplnené, navrch dáme ešte paradajkový pretlak a lyžicu masti. Môžeme zaťažiť tanierikom, kosťou. Varíme do mäkka. Po uvarení vodu zlejeme a môžeme podávať. U nás jeme s chlebom, bielym koláčom.