Plnená pečená cuketa (fotorecept)

Autor receptu: valeri

Ešte stále sa v záhrade nájdu cukety, tak som si jednu - vlastne len polovicu pripravila dnes k obedu, z druhej urobím zajtra asi placky.

30-35 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Umytú cuketu prekrojiť pozdĺžne a lyžicou vybrať vnútro so zrniečkami. Popichať ju mierne vidličkou a pokvapkať sójovou omáčkou, položiť do suchého pekáča, prikryť alobalom a piecť asi 15-20 min, aby trochu zmäkla.
  2. Medzitým som si postrúhala na hrubšom strúhadle uvarené zemiaky, salámu, pridala soľ, čierne korenie, vegetu, surové vajíčko a vňať, pokrájanú cibuľu a roztlačený cesnak. Už som ju plnila aj hríbovou plnkou, aj plnkou zo zelenej fazulky s vajíčkom, pridávam niekedy aj kukuricu z konzervy, strúhaný syr, alebo plnku, akú robím do kuraťa. Skrátka čo dom dá ... :-))
  3. Vyberiem zmäknutú cuketu z rúry a naplním
  4. Znovu do rúry asi na 1O min, už len zapiecť, aby sa vajíčko "zrazillo" a vrch bol do chrumkava.
  5. Keďže nebol doma tvrdý syr, nastriekala som syr z črievka ešte na horúcu - hneď po vybratí z rúry a už len čakala kedy vychladne :-)).
  6. Ako príloha môžu byť zemiačky pečené, napr. na pekáči spolu s cuketou ale ja som si dala k nej čerstvý chlieb, ktorý som upiekla ráno, a ktorý už bol akurát vychladnutý