Plnená paprika

Plnená paprika so silnou paradajkovou omáčkou (fotorecept)

Autor receptu: kimlo

Bežný recept na plnenú papriku, ale tentokrát s paradajkovou omáčkou bohatej a intenzívnej chuti.

5
porcií
30 minút
príprava
50 minút
na 150 °C

Suroviny

Postup

  1. Ak máme mäso vcelku, pomelieme ho, alebo kúpime mleté z dôveryhodného zdroja. Ryžu si predvaríme asi 5 minút v mierne osolenej vode. Papriky, cibuľu a zeleninu očistíme.
  2. Cibuľu pokrájame nadrobno a mrkvu s petržlenom na malé kocky.
  3. Do mletého mäsa pridáme vychladnutú ryžu, vajce, mleté korenie, mletú papriku, soľ, rascu, muškátový orech, granulovaný cesnak a premiešame.
  4. Zmesou naplníme papriky, zo zvyšku spravíme guľky, papriky na koncoch párkrát prepichneme špičkou noža, aby mohla unikať para.
  5. Na masti orestujeme nakrájanú koreňovú zeleninu, restujeme asi 8 minút. Potom pridáme cibuľu, restujeme ďalších 8 minút do zlatista. Pridáme 2 PL cukru a necháme chvíľu skaramelizovať.
  6. Pridáme paradajkový pretlak, restujeme na miernom ohni asi 5 minút.
  7. Pridáme 500 g paradajkového pyré, bobkový list, nové korenie, celé čierne korenie, 1 KL soli, kúsok škorice, klinčeky, premiešame a necháme chvíľu prebublať.
  8. Nakoniec pridáme hovädzí vývar, prikryjeme a varíme na miernom ohni asi 30 minút.
  9. Papriky aj s mäsovými guľkami dáme do vymasteného pekáča a dáme piecť do rúry pri 200 °C asi na 30 minút. Počas pečenia ich zopárkrát obrátime.
  10. Upečené papriky premiestnime do vhodného hlbšieho pekáča a cez sito na ne prepasírujeme uvarenú paradajkovú omáčku. Tú potom ešte dochutíme soľou, cukrom a citrónovou šťavou. Papriky v omáčke ešte poprevraciame.
  11. Vznikne nám len minimum odpadu a omáčka bude mať grády.
  12. Prikryté pečieme v rúre pri 150 °C asi 50 minút.
  13. Podávame s obľúbenou prílohou, ja som mal parenú knedľu podľa receptu od @babkamt. Foto na tanieri sa mi kvôli svetelným podmienkam veľmi nevydarilo, tak som zvolil ako hlavné foto pekáč s už upečenými paprikami.
  14. Táto omáčka má veľmi príjemnú a intenzívnu chuť. Možno ju použiť aj k varenému hovädziemu alebo fašírkam.