Plávajúce vajíčka - lodičky (fotorecept)

Autor receptu: bejaja

Čakala som návštevu a tak som pre ňu pripravila toto malé pohostenie.Pre tento recept som sa rozhodla aj preto, že sa blížia sviatky jari - Veľká noc a ja takto pripravujem vajíčka k veľkonočnému pohosteniu.Servírujem ich na misu so šunkou, vaječnou hrudkou, a zeleninkou - reďkovky, paradajky, paprika, uhorka,hlávkový šalát. Recept mám od mojej kolegyne a pripravujem ho už pekných pár rokov nielen na veľkonočné sviatky, ale aj inokedy ako malé pohostenie.

30 minút
príprava
10 minút
na 100 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si suroviny, ktoré potrebujeme.Nemala som syrokrém, tak som použila bambino syr a k surovinám som zabudla priložiť maslo. Vajíčka si uvaríme natvrdo, schladíme a olúpeme.
  2. Poprekrajujeme ich na polovice a ...
  3. ...vyberieme žĺtka, ktoré popučíme a zmiešame...
  4. ...s maslom, syrom, mletým čiernym korením,soľou a horčicou,
  5. ...všetko spolu vymiešame do peny. Naplníme zmesou ozdobné vrecúško...
  6. ...a takto pekne plnku nastriekame do polovičiek vajíčok. ( Ak zvýši plnka, môžete ju využiť ako nátierku na chlebík, alebo pečivo).
  7. V miske si vymiešame smotanu s majonézou, (niekedy, keď nemám majonézu použijem aj tatarskú omáčku), ale originál recept je s majonézou. (Už som použila niekedy aj odľahčenú majonézu).Takto vymiešanú omáčku prelejem do väčšej misky - (používam z jenského skla).Naplnené vajíčka...
  8. ...takto pekne poukladám do omáčky, aby "plávali". Prikryjem a odložím do chladničky do druhého dňa. Väčšinou to pripravujem večer, aby omáčka stuhla a dala sa pekne naservírovať aj s vajíčkom na tanier,alebo obloženú misu.
  9. Takto to potom servírujem. Ak mám doma pažítku, zvyknem ju nasekať a posypať po vrchu naplneného vajíčka (teraz som nemala),alebo zvyknem nakrájať vňať z mladej cibuľky je to pestrejšie a viac to poľahodí aj očiam. Hoci to je "papanica" dosť kalorická, ale občas nevadí, keď sa urobí nejaký ten prehrešok,....:-))) Možno vás trochu týmto receptom navňadím a vyskúšate ho.K tomu podávam chlebík, alebo pečivo. Prajem dobrú chuť!