Platesy s cukinou z mikrovlnky (fotorecept)

Autor receptu: janger

V Holandsku nam je zdoraznovane, ze by sme mali dvakrat do tyzdna jest rybu, z toho jedenkrat mastnu rybu. Az tak casto ju nejem, hoci mam ryby velmi rada. Tentokrat som spravila male platesky na velmi jednoduchy a rychly sposob. Po tejto uprave sice nema rybka peknu chrumkavu korku, ale je tiez velmi dobra. A zdrava....

3
porcie
10 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Rybie filety pokvapkame citronovou stavou, posolime, pokorenime.
  2. Cukinu pokrajame na male kocky.
  3. Jarnu cibulku pokrajame.
  4. Pridame do misky s cukinou. Zamiesame do toho creme fraiche, pridame kari korenie, (podla chuti) stipku soli, mlete korenie.
  5. Do misy, ktora je vhodna do mikrovlnky, ulozime filet platesky, na to navrstvime zeleninu.
  6. Zakryjeme to dalsim filetom. A takto ulozime vedla seba tri porcie. Posypeme petrzlenovou vnatou. Ja som mala doma uz len malinky kustik vnatky, tak som to mohla posypat len velmi malo...
  7. Misu zakryjeme bud foliou, alebo nejakym vrchnakom na to vhodnym. Dame do mikrovlnky asi na 8-10 minut, 600W. Potom nechame este chvilku postat. A mozeme papat. My sme jedli so zemiacikmi udusenymi na masle. Dobru chut!
  8. A este nieco, len tak pre zaujimavost, o tych platesach (Pleuronectus platessa). Boli sme nedavno v ZOO a bolo tam aj obrovske akvarium, kde okrem ineho plavali aj platesy. Svagrinka poznamenala, ze tieto rybky, ked su male, tak su uplne ine. To som nevedela, tak som si nieco o tom precitala. Kym su male, tak su to take normalne rybky. Ked maju 1-2 mesiace, tak sa zacinaju menit. Lave oko sa im presunie po vrchu hlavy na pravu stranu, hlava sa v pomere k telu otoci a stavaju sa z nich ploske ryby, ktore plavaju odteraz po dne. Ich byvala prava strana je teraz vrch.