Pirohy s pečeňovo–bryndzovou plnkou

Autor receptu: redakcia

4
porcie
60 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Cesto: Zemiaky deň vopred umyjeme, uvaríme v šupe domäkka a ošúpeme. Na druhý deň ich postrúhame na jemnom strúhadle, pridáme múku, vajce a soľ. Vypracujeme cesto, ktoré vyvaľkáme na 2–3 mm a povykrajujeme kolieska, do ktorých budeme vkladať plnku.
  2. Plnka: Na oleji opražíme šalotku nakrájanú na malé kocky, pridáme očistenú kačaciu pečeň nakrájanú nadrobno a spolu opražíme. Pridáme soľ, korenie a necháme vychladnúť. Po vychladnutí vmiešame do pečene bryndzu a touto zmesou plníme pripravené zemiakové kolieska.
  3. Do stredu kolieska dáme plnku, preložíme na polovicu a okraje zatlačíme tak, aby nám počas vysmážania plnka nevytiekla. Pripravené pirohy vysmážame na rozpálenom oleji dozlatista.
  4. Džem: Na oleji jemne opražíme nakrájanú červenú cibuľku. Pridáme cukor a očistenú nadrobno nakrájanú hrušku s vytlačenou šťavou z celého citróna. Necháme na panvici pomaly odkryté dusiť až do vyparenia prebytočnej tekutiny, až kým nezačne karamelizovať pridaný cukor.
  5. Vysmažené pirohy naložíme na tanier spolu s pripraveným džemom a podávame.