Pikantný pečený karfiol (fotorecept)

Autor receptu: mariamka

Netreba ho variť, špikovať, iba natrieť marinádou a upiecť. Ak máte radi exotickejšie chute, poďte skúsiť :)

4-6
porcie
60 minút
príprava
40-50 minút
na 200-180 °C

Suroviny

Postup

  1. Neviem ako u vás, ale u nás už sezóna začala. Ujko pred panelákom predával, tak som sa ulakomila :) Ale keďže ma nebaví vyprážať, hľadala som schodnejšiu cestu. Ono inšpirácií je dosť, ale väčšinou sa opakujú. Našla som takúto ľahučkú pečenú verziu. Sranda bola, že som si ju v práci uložila a doma nešiel net. Tak babo improvizuj!
  2. Najprv si hlávku očistíme od listov, umyjeme, nasolíme a napatláme pretlačeným cesnakom. V miske zmiešame suroviny na marinádu a celú hlávku natrieme /najlepšie rukou a priamo na plechu/. Prosím vás, začnite odspodu, nie ako ja odvrchu lebo potom... no proste celí sme od toho :) Medzitým sa nám už rúra hreje na 200 °C.
  3. Dáme do stredu rúry, ja som potom zmiernila na 180, ale piekol sa poctivo cca 50 min, potvora, kým bol mäkký, záleží od veľkosti. Robte proste skúšku ihlou. Na záver je dobré ho nechať "dogrilovať" s horným ohrevom. Vyjde vám takýto krásavec :)
  4. Necháme ho trošku oddýchnuť, môžme medzi tým urobiť prílohu, ja som robila opekané zemiaky /mám tu takých "nenažrancov"/. Ale načo zabíjať chuť zemiakmi, stačí zeleninová príloha, nejaký ten dressing, chutí za tepla aj za studena. Budem rada, ak sa inšpirujete.