Hubové ragú

Pikantné hubové ragú so zemiakovými plackami

Autor receptu: redakcia

Nikdy nezabudnem na bedľu v trojobale – jedno z najmilovanejších jedál od mojej mamy. Dodnes sa toho neviem dojesť. Dubák a kozák v kapustnici, kuriatka do praženice, hubové omáčky k rybám a k mäsu, hliva v guláši, masliak v koláčiku... V lete ich mám najradšej čerstvé ako hlavnú surovinu jedál, inokedy aspoň ako svojskú koreninu.

4
porcie
60 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Hubové ragú: Najemno nakrájanú šalotku s cesnakom pokrájaným na plátky opečieme na oleji dozlatista. Pridáme očistené a nakrájané huby a necháme variť, kým sa nevyparí všetka voda, čo huby pustili. Osolíme, okoreníme, pridáme paradajkový pretlak a mletú červenú papriku, urestujeme a podlejeme červeným vínom. Necháme vyvariť alkohol, pridáme kečup s horčicou a zjemníme predhriatou smotanou, varíme asi 3 minúty. Nakoniec pridáme tymian a čili.
  2. Placky: Zemiaky očistíme a nastrúhame na strúhadle. Pridáme hladkú múku, celé vajíčko, roztlačený strúčik cesnaku a ostatné koreniny. Všetko spolu premiešame. Na horúcu panvicu dáme masť, počkáme, kým sa rozpáli, potom opekáme zemiakové placky dozlatista.
  3. Hotové placky dáme na tanier, pridáme hríbové ragú a dozdobíme pórom alebo jarnou cibuľkou.