Mäsový koláč

Pide - najlepšia turecká pizza (videorecept)

Autor receptu: cesminaz

Tá najlepšia pide, akú som v živote jedla. Recept som si doniesla priamo z Turecka. Príprava je veľmi jednoduchá a výsledok je fantastický.* Môžete si ju upiecť klasicky v rúre na plechu, ale aj na pizzovom kameni v kachľovom sporáku. Nielen jej chuť bude iná, ale ušporíte aj elektrinu.

6
porcií
20-25 minút
na 210 °C

Suroviny

Postup

  1. Najemno nakrájané mäso, paradajky a papriku si pokrájame na drobno. Pridáme, mletú papriku, soľ, čierne korenie a oba oleje. Celé dobre premiešame a odložíme zatiaľ bokom. Túto masu je dobre nechať aspoň 1 hodinu bokom, ale kľudne môžete aj viac hodín alebo aj 1 noc.
  2. Teraz si z udaných surovín vypracujeme polomäkké cesto, ktoré necháme 30 minút oddychovať. 
  3. Po 30 minútach cesto rozdelíme na 6 častí a každú ešte raz krátko vymiesime do malého bochníka. Bochníky potom po jednom vyvaľkáme do podlhovastého tvaru hrúbky cca 2 mm. Na každé cesto dáme tenko plnku a dookola zahneme 2 cm cesta späť smerom dnu. Urobíme vlastne tvar člnu/ tureckej pide. Pide dáme na plech s papierom, ktorý môžeme posypať trochou kukuričnej múky. Natrieme okraje vajcom, ktoré sme rozmiešali s jogurtom a dáme piecť do rozohriatej rúry na 210 °C cca 20-25 minút. Po upečení ihneď potrieme okraje roztopeným maslom.
  4. Táto Pide je najlepšia čo som v živote jedla. Jedla som už rôzne Pide, ale táto je jedinečná. Recept som si doniesla naposledy z Turecka, rovno z jednej raňajkovej reštaurácie / Pideci. Pečiem ju doma klasicky v elektrickej rúre, ale aj na kameni v sporáku na drevo. Je to akoby ste ju piekli v peci.  Prajem dobrú chuť !
  5. Ďalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com a na Youtube
  6. V mojom videu si môžete pozrieť aj verziu pečenia na kameni v kachľovej rúre. Je to ako pečené v peci na drevo. Tam zvyknem piecť ale menšie Pide, aby sa ľahšie otáčali a lepšie sa vedľa seba aj zmestia. Takýmto spôsobom ušporíte vlastne aj elektrinu, čo je v dnešnej dobe veru už drahá vec.