Petržlenová polievka à la írsky krém (fotorecept)
Autor receptu: sracz
Základnou bibliou polievok (The ultimate soup bible) v 2,5 kg výtlačku ma obdarovala
moja krajšia ½ a rukou spoločnou sme z nej zrealizovali prvý rcp. Táto ľahko korenená
polievka sa v priebehu posledných rokov stala veľmi populárna v Írsku. Pripravuje sa v
mnohých variantoch. Jedným z nich je aj „kooperácia“ petržlenu a jablka v pomere
0,5/0,5. Petržlen dostane najvýraznejšiu chuť po prvých mrazoch, kedy je najsladší. Na
Slovacku sa hovorí: „Petržel, aby nám dýl vydržel“! … čo keď je to pravda?
4÷6 porcie |
12÷15 minút príprava |
25÷30 minút tepelná úprava |
Postup
- v základnej zostave „absentuje“ olej, ktorý som voči pôvodnému rcp pridal až potom, keď sa mi na horúcom masle restovaný postrúhaný petržlen zdal akýsi „suchý“
- olúpané petržlenové korene som postrúhal na veľkých „slzách“, cibuľu som nahradil pokrájanou šalotkou, ktorá má predsa len kratšiu „životnosť“ a hlavne je jemnejšia; strúčiky cesnaku som pripravil na pretlačenie
- zvyšky petržlenu som pokrájal, podobne ako „holé“ halúzky petržlenovej vňate (jej lístočky použijem vo finále)
- a teraz to už išlo hravo a rýchlo; v širokom hrnci som rozohrial 4 PL masla, na ktoré som nasypal postrúhaný petržlen, po premiešaní krátko podusil a pretože sa mi zdal málo šťavnatý, podlial som ho asi 4 PL rastlinného oleja; pridal som pokrájanú šalotku i pretlačený cesnak a občasným premiešaním dusil ~ 5÷7´
- potom som pridal „broky“ halúzok petržlenovej vňate, mletú rascu, drvený koriander, premiešal a minútku_dve podusil; zalial dobrým poldruha litrom horúceho kuracieho vývaru, opäť premiešal a prikryré varil asi 20´, keď už bol petržlen mäkký
- pomocou ponorného mixéra som dosiahol požadovanú konzistenciu polievky, korigoval som ju 120÷150 ml vývaru (ak by som nemal, smelo použijem horúcu vodu), podľa chuti osolil, okorenil čerstvo mletým korením, tentoraz štyroch farieb a zalial „škatuľkou“ šľahačkovej smotany, priviedol do varu a
- servíroval v hlbokých tanieroch, „dekoroval“ krutónmi z bieleho pečiva a lítočkami čerstvej petržlenovej vňate; doteraz sme poznali iba chute vareného a pečeného petržlenu, no ani tento krémový variant nás nesklamal; na budúce ho pripravím so zelenými jablkami. Dobrú chuť aj Vám milí priatelia!