Artičokové pesto

Pesto di Carciofi (artičokové pesto) (fotorecept)

Autor receptu: tiamostef

Toto je alternatíva klasického bazalkového pesta, je to skôr artičokový krém.* Je svojskej chuti a dosť prácny (teda chce to svoj čas - babračka). A keď ho pripravujem, tak hneď aj do zásoby, dá sa využiť nielen k cestovinám, ale aj na hrianky, či ako dip.

3
porcie
5 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Umy a očisti artičoky od vonkajsích lupienkov, prekroj na polovicu a nozíkom vykroj vnutri puku "chlpky" a daj varit do osolenej vody, kde pridás stavu z 1/2 citróna.
  2. Po cca 20 minutach varenia na miernom ohni vyber 1 kus a skús či je uvareny, ak sú lupienky makke, začni vyberat artičoky a čistit. Z vody v hrnci, kde sa varili artičoky odober do sálky cca 1a pol deci.
  3. Do rajnice daj trochu olivového oleja, pouzi asi len 2 lyzice, zahrej a opraz dozlata cesnak (v tomto momente sa rozhodnes či ho nechás alebo vyberies, ja vyberám), vyber cesnak a daj do rajnice očistené artičoky, ktoré mierne okorenís, osolis, orestujes.
  4. Aby sa ti to dobre mixovalo, pridaj z tej vody čo si si odlozila a rozmixuj. Pridaj orechy, nasekané na jemno alebo zomleté, podľa chute aké chces bud piniové alebo vlasské. Píniové môzes pred nasekaním jemne oprazit na panvici bez oleja. Vsetko na miernom ohni premiesaj, zvysná voda sa ti odparí, a teraz pridaj najemno nasekanú petrzlenovú vnat a zvysny olivový olej. Premiesaj ak chyba sol, trochu pridaj.
  5. V tomto momente rozdelim na 3 časti. 1. dám do mraznicky a nabuduce pouzijem ako pesto, akurát ked sa rozmrazí, mierne prihrejes a pridás parmezán a trochu olivového oleja a urobis cestoviny. 2. čast dám do poharika a odlozim ku hriankam alebo ako dip a môzes pridat par kvapiek citrónu. A do 3. časti čo zostala v rajnici pridám parmezán alebo grana padano a trochu oleja a pridám uvarené cestoviny, zamiesam spolu a hotovo.