Pečený gnocchi vegan balíček (fotorecept)

Autor receptu: stanci11

Konečne víkend a troška čas experimentovať s receptami...v časopise Food som objavila recept na gnocchi pečené v balíčku z papiera na pečenie... tak ma to zaujalo, že som sa rozhodla vyskúšať :) Akurát teda omáčku som si spravila takú čerstvejšiu, než v recepte popísané konzervované rajčátka...

1
porcia
15 minút
príprava
20 minút
na 200 °C

Postup

  1. Gnocchi som šupla dovriacej vody a varila len do momentu, kým nevyplávali na povrch. Hneď som ich scedila.
  2. Po scecedení som ich hodila na rozohriatu panvicu s oliváčom, a opiekla kým nechytili pekný zlatistý povrch. Potom sú fajnové chrumkavé a nerozplyznú sa :D Inak toto je bod, ktorý je testom mojej silnej vôle...ja mám vždy takú chuť tie nočky spučiť už v tomto štádiu :D
  3. Kým sa varili gnocchi, tak som si sparila dve väčšie rajčiny. Klasika, narezať šupku, zaliať vriacou vodou a nechať chvíľku pod pokrievkou, až kým sa tá šupka nezačne pekne oddeľovať. Potom som ich scedila, ošúpala a nakrájala na kúsky.
  4. Na oleji som si spenila cibuľku a keď bola takmer hotová pridala som na kúsočky nakrájaný cesnak. S ním som to opekala cca 1 min, aby pekne zavoňal.
  5. Pokračovala som tým, že som na panvicu sypla trošku trstinového cukru, premiešala ho s cibuľkou a zasypala nakrájanými rajčinami. Podliala som to asi 150 ml domáceho rajčinového pretlaku.
  6. Zmes som podusila cca 12-15 min, až kým sa nezačali rajčinky úplne rozpadať. Ochutila som to už len štipkou soli a mlčkom. Na záver som vmiešala olivy a už som to spolu len na sekundu prehriala.
  7. A teraz prichádza postup podľa receptu v časáku...Do misky som si dala väčší kus pečiaceho papiera. Veľkosť som volila radšej viac, tak aby sa dal potom zaviazať balíček. Vtlačila som ho úplne na dno tej mištičky.
  8. Na spodok som dala polovicu pripravenej zmesi a na to som vysypala všetky gnocchi.
  9. Na gnocchi som potom rozložila zbytok rajčinkovej zmesi. Navrch som natrhala pár lístkov bazalky. No, pár...milujem bazalku takže veľa veľaaaaa :)
  10. A posledná vrstva, troška vegánskeho syra na vrch...kto nedelí stravu/nie je vegán, samozrejme klasický syr je úplne v pohode. S takou mozarellkou to musí byť raj!
  11. Okraje pečiaceho papiera som potom dvihla dohora, špirálovito stočila a zviazala som to motúzom. Pôvodný recept hovoril, že nesmie unikať pri pečení para, takže som sa snažila zaviazať to fakt na "megatesno"...
  12. Piekla som to celé položené v miske ako to vidíte na obrázku. 20 min a na 200 °C. Potom som to vytiahla z trúby a šialene nedočkavo som urezala celý ten vŕšok balíčka... Hlad už bol ako cip, takže som neriešila kozmetické úpravy odrezaného papiera :D... toš, ospravedlňujem sa že je to trošku strapaté... ale to nemení nič na tom, že to bola až prekvapivo výborná lahoda a určite neoľutujete ak vyskúšate toto čudo... ja si rozhodne dám repete, a určite nie len jedno :D