Pečený gnocchi vegan balíček (fotorecept)
Autor receptu: stanci11
Konečne víkend a troška čas experimentovať s receptami...v časopise Food som objavila
recept na gnocchi pečené v balíčku z papiera na pečenie... tak ma to zaujalo, že som sa
rozhodla vyskúšať :) Akurát teda omáčku som si spravila takú čerstvejšiu, než v recepte
popísané konzervované rajčátka...
1 porcia |
15 minút príprava |
20 minút na 200 °C |
Postup
- Gnocchi som šupla dovriacej vody a varila len do momentu, kým nevyplávali na povrch. Hneď som ich scedila.
- Po scecedení som ich hodila na rozohriatu panvicu s oliváčom, a opiekla kým nechytili pekný zlatistý povrch. Potom sú fajnové chrumkavé a nerozplyznú sa :D Inak toto je bod, ktorý je testom mojej silnej vôle...ja mám vždy takú chuť tie nočky spučiť už v tomto štádiu :D
- Kým sa varili gnocchi, tak som si sparila dve väčšie rajčiny. Klasika, narezať šupku, zaliať vriacou vodou a nechať chvíľku pod pokrievkou, až kým sa tá šupka nezačne pekne oddeľovať. Potom som ich scedila, ošúpala a nakrájala na kúsky.
- Na oleji som si spenila cibuľku a keď bola takmer hotová pridala som na kúsočky nakrájaný cesnak. S ním som to opekala cca 1 min, aby pekne zavoňal.
- Pokračovala som tým, že som na panvicu sypla trošku trstinového cukru, premiešala ho s cibuľkou a zasypala nakrájanými rajčinami. Podliala som to asi 150 ml domáceho rajčinového pretlaku.
- Zmes som podusila cca 12-15 min, až kým sa nezačali rajčinky úplne rozpadať. Ochutila som to už len štipkou soli a mlčkom. Na záver som vmiešala olivy a už som to spolu len na sekundu prehriala.
- A teraz prichádza postup podľa receptu v časáku...Do misky som si dala väčší kus pečiaceho papiera. Veľkosť som volila radšej viac, tak aby sa dal potom zaviazať balíček. Vtlačila som ho úplne na dno tej mištičky.
- Na spodok som dala polovicu pripravenej zmesi a na to som vysypala všetky gnocchi.
- Na gnocchi som potom rozložila zbytok rajčinkovej zmesi. Navrch som natrhala pár lístkov bazalky. No, pár...milujem bazalku takže veľa veľaaaaa :)
- A posledná vrstva, troška vegánskeho syra na vrch...kto nedelí stravu/nie je vegán, samozrejme klasický syr je úplne v pohode. S takou mozarellkou to musí byť raj!
- Okraje pečiaceho papiera som potom dvihla dohora, špirálovito stočila a zviazala som to motúzom. Pôvodný recept hovoril, že nesmie unikať pri pečení para, takže som sa snažila zaviazať to fakt na "megatesno"...
- Piekla som to celé položené v miske ako to vidíte na obrázku. 20 min a na 200 °C. Potom som to vytiahla z trúby a šialene nedočkavo som urezala celý ten vŕšok balíčka... Hlad už bol ako cip, takže som neriešila kozmetické úpravy odrezaného papiera :D... toš, ospravedlňujem sa že je to trošku strapaté... ale to nemení nič na tom, že to bola až prekvapivo výborná lahoda a určite neoľutujete ak vyskúšate toto čudo... ja si rozhodne dám repete, a určite nie len jedno :D