Teľacie mäso

Pečené teľacie mäso (fotorecept)

Autor receptu: kucharka

Je to taká sviatočnejšia verzia. Moja španielska rodina robí takýmto spôsobom aj plnenú mäsovú roládu* (plnia napríklad kuracím mäsom, slaninou, šunkou, slivkami, gaštanmi...). Podáva sa väčšinou s ryžou. Jedáva sa na vianočné sviatky.

10 minút
príprava
30-40 minút
na 180 °C

Postup

  1. Na olivovom oleji a hrudke masla opečieme nakrájanú cibuľu a posekaný cesnak. Vareškou posunieme cibuľu ku krajom panvice a opečieme píniové oriešky. Keď všetko trocha chytí farbu, do panvice vložíme mäsovú roládu alebo zviazané mäso, sprudka poopekáme, poobraciame zo všetkých strán. Posolíme a pokoreníme.
  2. Pridáme zopár sušených marhúľ a sliviek a zalejeme červeným vermútom. Keď vyprchá alkohol, prilejeme trochu vody. Do vody rozmrvíme pár sušených húb.
  3. Vložíme do rúry a pečieme prikryté asi 20 minút, odokryjeme a dopečieme asi 10 minút. Ja to niekedy šupnem pod gril :-)) Čas pečenia závisí od hrúbky mäsa a aj či chcete mať mäso v strede červené... to už si každý asi bude vedieť odhadnúť.
  4. Mäso vyberieme a dáme do tepla “oddýchnuť”. Do panvice nalejeme trochu vody a ešte na chvíľu vložíme do horúcej rúry, aby sa nám dorobila omáčka.
  5. Mäso krájame na tenké plátky. Podávame s ryžou alebo chrumkavou bagetou. Dobrú chuť.