Pečené bravčové mäso
Pečené pliecko so špenátom a s trhanými plackami
Autor receptu: redakcia
4 porcie |
40 minút príprava |
120-150 minút na 140 °C |
Postup- Bravčové pliecko osolíme, okoreníme, obalíme nasekaným rozmarínom a uložíme na noc do chladu. Potom mäso opečieme na masti, vložíme do pekáča, pridáme nakrájanú cibuľu
a po vrch mäsa zalejeme masťou, prikryjeme a pečieme v rúre pri 140 °C asi 2 až 2,5 hodiny, kým sa mäso nezačne
rozpadávať – masť zlejeme a mäso odložíme
do tepla.
- Očistené zemiaky dáme variť do osolenej vody spolu s rascou, po uvarení scedíme a necháme trocha vychladnúť. Potom zemiaky roztlačíme, pridáme k nim
lyžicu masti a polohrubú múku, dochutíme
soľou a korením. Vymiešame a zo zmesi vytvarujeme placky
asi 1 cm hrubé a opečieme ich z oboch strán na masti spolu s čerstvým tymianom. Keď sú placky opečené,
pomocou varechy ich potrháme na menšie
kúsky a dopečieme.
- Špenát umyjeme a osušíme kuchynskou
utierkou. Nakrájanú šalotku spolu s cesnakom speníme na masle, pridáme osušený špenát, osolíme, okoreníme a krátko
urestujeme. Dochutíme muškátovým
orieškom.
- Slaninu pokrájame na tenké
rezančeky a bez masti dáme na nižšiu teplotu škvariť. Do polovyškvarenej slaninky
pridáme brusnice a med. Dochutíme soľou,
korením a vetvičkami tymianu. Krátko
povaríme.
|