Mäsové guľky

Pečené mäsové guľky v paradajkovej omáčke

Autor receptu: bugout

Ďalšie z jednohrncových (vlastne jednopekáčových) jedál. Opäť od môjho obľúbeného poľského kuchára.

Postup

  1. Množstvá korenín a byliniek nepíšem, je to na osobných preferenciách. To isté zemiaky, koľko ich do pekáča vojde a chcete, toľko dáte... Mlieko len na zaliatie vločiek a múka na obalenie guliek.
  2. Mleté mäso s ingredienciami zmiešame (okrem múky) a dáme zakryté do chladničky. Zemiaky ošúpeme nakrájame na väčšie kúsky (ak nie sú moc veľké, stačí na polovice) a dobre zmiešame s koreninami a olejom a tiež necháme postáť. 
  3. Dobre zmiešame všetky zložky omáčky a ideme na vec. Na dno pekáča dáme trochu omáčky, aby nešli guľky a zemiaky priamo na pekáč. Z mäsa vytvarujeme guľky (z tohto množstva vyšlo 6), obalíme ich v múke a uložíme do pekáča. Do voľného priestoru v pekáči uložíme zemiaky a všetko zalejeme omáčkou. 
  4. Dáme  piecť na 180 °C na zhruba hodinku. Treba strážiť hlavne zemiaky, aby sa urobili za ten čas.