Pečené kuriatko s plnkou naviac - to akože pre mňa (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Pôvodný recept (čo sa plnky týka) má hlboko zapustené korene v mojich rodných Košiciach. Od Šibenej hory až pod Bankov a od Rozálie až po Džungľu. Nádherné vône a chute v kuchyniach našich mamiek a babičiek – Aňuci a Nušty i Lady Ann a Nany – podnes evokujú spomienky na naše detstvo v rannom i neskoro postadolescentnom veku. S mojim krajším a lepším JA sa pretekáme vo využívaní jeho univerzálnosti od hydiny, cez plnenú teľaciu hruď a plnený bôčik, až po králičinu, i tak v celofáne, do polievok.

4÷6
porcie
30´ minút
príprava
120´ minút
na 175 ºC / 350 ºF °C

Suroviny

Postup

  1. začínam veľkou žltou cibuľou, ktorú pokrájam na drobné kocky a na dostatočnom množstve olivového oleja (~ 120 ml) opatrne orestujem do škoricovohneda (až ju cítim, ale dávam veľký pozor, aby som ju neprepálil; zo skúseností rešpektujem fakt, že olej i panvica, aj po sňatí zo zdroja tepla ešte chvíľu sú vriace; restovanú cibuľu po celý čas premiešavam a oddeľujem od stien panvice a keď už začína červenať, odložím ju na kraj šporáka a tam domiešam až do finále) a potom nechám vychladnúť. Postačuje doba, počas ktorej pripravím ďalšie ingediencie.
  2. asi 30´ pred vlastnou prácou uložím do pomocnej misy 3÷6 polámaných suchých rohlíkov (alebo adekvátne množstvo vekle) a zalejem ich ~ 500 ml studeného mlieka (kto má problémy použije vodu) – množstvo regulujem podľa veľkosti kurčaťa a podľa toho, či budem dávať plnku naviac t.j. aj okolo neho, tak ako dnes; potom rohlíky dobre vyžmýkam a uložím do pracovnej misy (weindlingu); pridám veľký zväzok (ale naozaj veľký) čerstvej a čerstvo pokrájanej petržlenovej vňate,
  3. dve – tri čerstvé vajíčka (podľa veľkosti kurčaťa), 1÷2 ČL soli, MČK (ochutnám po zmiešaní), vychladenú restovanú cibuľu, štipku až ½ mokka lyžičky (ML) jedlej sódy bicarbóny a za hrsť mandľových lupienkov (môžeme ich nahradiť hrubo posekanými vlašskými orechami, alebo nedáme nič – aj tak še da i tak še da);
  4. jemne premiešam, ochutnám a tak pripravenou plnkou naplním dôkladne dočistené, umyté, osušené a v brušnej dutine jemne vysolené kurča.
  5. prstami si uvoľním kožu okolo pŕs i krídiel a aj pod ňu jemne uložím plnku, ktorú posúvam do nižších polôh (ale pomáha aj plnka sama svojou hmotnosťou a samospádom).
  6. vyplním aj cez otvor okolo krku
  7. a takto vyplnené kurátenko uložím na pekáč (tento obrázok je starší, vtedy som plnku pripravil iba pre dutiny kurčaťa),
  8. alebo ako dnes, okolo neho rozložím zbytok plnky
  9. do hrnčeka s 200÷250 ml horúcej vody pridám 1 PL čerstvého masla a 2 KL sladkej mletej červenej papriky a touto rozpustenou emulziou polejem kurča (!!!plnku nie!!!).
  10. pekáč s plneným kurčaťom obalím alobalovou fóliou a na 60´ vložím do elektrickej rúry vyhriatej na 350 ºF / 175 ºC.
  11. je čas na prípravu prílohy. Dnes to budú tzv. americké zemiaky, ktoré Američania nepoznajú a s Amerikou majú spoločné iba to, že sa pečú neolúpané. Ja som zvolil formu na “zebru” a olúpal som ich a pokrájal takto:
  12. podľa návodu na vrecúšku so zmesou pre americké zemiaky, ktorej mám vďaka svojej dcérke Bábike i pani Hríbikovej dostatok, som ich rozložil na pekáč, pokropil 1 PL olivového oleja posypal policou obsahu vrecúška a po 60´ pečenia kurčaťa, ktoré som odokryl, pooblieval výpekom, teraz už aj plnku, spoločne, teraz už odokryté spolu so zemiakmi, vrátil do rúry dopiecť opäť na ďalších 60´.
  13. po 30´ zemiaky z trúby opatrne vybral (aj tak som sa popálil), lopatkou poobracal, pokryl plátkami prerastanej slaniny a 1 PL pokrájaného masla a vrátil späť do spoločnosti kuriatka, ktoré som opäť dôkladne, pomocou PL, pooblieval výpekom.
  14. nuž a pripravené na porcovanie vyzerajú takto:
  15. predchádzajúce (tiež pukô, no šák mohô, né?), bez plnky naviac (teda akože pre mňa), vyzeralo takto:
  16. Servírovanie: pre moju krajšiu a nežnejšiu polovičku, dozdobené domácou sladkokyslou uhorkou, varenou cviklou s chrenom (nádherne prečisťuje všetky tri páry sínusov) a jemne pikantnou feferónkou (bratu Piťku - už si dávam pozor!)
  17. a pre mňa, pretože ja v takejto plnke (to akože pre mňa naviac) môžem pokojne aj plávať i spávať! P. S.: veľmi dôležité je, nezabudnúť do plnky pridať jedlú sódu bicarbónu, ktorá “urobí” plnku ľahkou, inak by bola tvrdá a ťažká! Dobrú chuť!