Pečené kuriatko s jemnou príchuťou údenej slaninky (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Toto kuriatko majú moji jedlíci veľmi radi. Pečiem ho veľmi pomaly pri 165 stupňoch, v polovici pečenia obrátim a pridám slaninku, postrkám ju medzi kura a krídelka, kura a stehienka, dám ju tiež do brušnej dutiny. Používam údenú slaninku, ktorú už neviem využiť inak, niekedy kožku zo slaniny s väčším obsahom zvyšnej slaninky. Kuriatko v polovici pečenia potriem kašičkou z oleja mletej sladkej červenej papriky a čierneho korenia. Teplotu zvýšim na záver na 220 stupňov a odkryté dopečiem.

4
porcie
10 minút
príprava
75 minút
na 165/60 minút 220/15  °C

Suroviny

Postup

  1. Do jenskej misy som dala olej, vodu, osolené, kuchynsky upravené kura prsíčkami nadol, prikryla som vrchom jenskej misy a vložila do trúby vyhriatej na 165 stupňov piecť na 30 minút. Potom som kura obrátila prsíčkami nahor. /jedno stehno som použila včera do Veľkonočnej hlavičky/
  2. Medzi krídelká a kura, medzi stehno a kura, a do brušnej dutiny som strčila údenú slaninku. Prikryté kuriatko som vložila piecť späť do trúby na dalších 30 minút.
  3. Pripravila som si kašičku z oleja, mletej sladkej papriky a mletého čierneho korenia.
  4. Kura som vybrala z trúby a touto kašičkou som potrela celé kuriatko z každej strany.
  5. Ked bolo potreté toto kašičkou, vložila som ho znovu do trúby, ale už odkryté. Teplotu som zvýšila na 220 stupňov a piekla som ho ešte 15 minút.
  6. Upečené kuriatko som nechala po vybratí z trúby 15 minút odpočinúť a naporcovala som ho a rozdelila na taniere. Podávala som ho s dusenou ryžou, obložené plátkami paradajok, krúžkami zeleninovej papriky a dekorované petržlenovou vňaťou. Takto pečené kura je šťavnaté a má jemnú príchuť údenej slaninky, ktorú ešte vylepšila korenená kašička. Toto kura bolo síce veľkosťou malé, ale bolo dostatočne tučné. Menšie kura na pečenie nepoužívajte.