Pečené kačacie stehno s cibuľovým konfitom a rascovými dukátmi (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Kačacie stehno som piekla pomaly. Ako prílohu som zvolila cibuľový konfit a rascové dukáty. Konfit je to len v prenesenom význame. Vo francúzskej kuchyni znamená pôvodne prípravu kačacieho mäsa vo vlastnej šťave, spoločná je však dlhá príprava a na nízkej teplote. Použila som červenú cibuľu, hnedý cukor, biele víno, aceto balsamico, soľ a z korenín mleté čierne korenie, klinčeky a bobkový list. Rascové dukáty sú zo zemiakových koliesok hrúbky 3-4 mm a upečených na troche oleja.

2
porcie
30 minút
príprava
180 minút
na 140 °C

Suroviny

Postup

  1. Kožu na kačacích stehnách som ostrým nožom pokrájala na štvorce až po mäso a poriadne som ich nasolila a soľ dôkladne vmasírovala i do zárezov na koži a do mäska. Takto pripravené stehná som odložila na 48 hodín do chladničky, aby soľ dobre prešla do mäska. Kačacie /husacie/ mäsko je trošku nasládlé a znesie viac soli.
  2. Po tejto dobe som ich vybrala, vložila do pekáča, podliala trochou vody, pekáč som prikryla alobalom a vložila som ich piecť do trúby.
  3. Piekla som ich 3 hodiny pri teplote 140 stupňov a upečené som ich vybrala z trúby. 5 minút pred koncom som odstránila alobal, zvýšila som teplotu na 200 stupňov a zapla funkciu "gril", aby kožička dostala peknú hnedo - červenú farbu a bola dobre chrumkavá. Celú kačku pečiem týmto spôsobom asi 4 hodiny.
  4. Očistenú červenú cibuľu som krájala na tenké mesiačiky a...
  5. ...dala do misy. Táto cibuľa sa hojne používa v oblasti stredomoria a v arabských krajinách. Má sofistikovanejšiu jemnejšiu chuť než cibuľa žltá. Používa sa najmä do šalátov a ako rôzne upravená príloha.
  6. Pripravila som si potrebné koreniny - klinčeky, mleté čierne korenie, bobkový list.
  7. Tiež som pripravila aceto balsamico, hnedý kryštálový cukor a biele víno.
  8. Do vyššieho hrnca som dala pomaly rozpustiť maslo na najnižšom plameni na najmenšom plynovom horáku.
  9. Pridala som cibuľu, klinčeky, bobkový list, mleté čierne korenie, soľ...
  10. ...a hnedý cukor.
  11. Hrniec som prikryla a cibuľu som pomaly dusila za častého miešania 30 minút, za tento čas cibuľa krásne zmäkla.
  12. Po tejto dobe som priliala víno,...
  13. ...aceto balsamico a dusila dalej ešte 30 minút za častého miešania, až do odparenia tekutiny.
  14. Hotový cibuľový konfit má mať len veľmi málo šťavičky, má jemnú a delikátnu chuť karamelu vína, aceta balsamico, použitých korenín a konzistenciu pripomínajúcu lekvár. Konzumuje sa vlažný alebo vychladnutý ako príloha k rôznemu mäsku, najčastejšie ku kačaciemu a k husaciemu. Ak zostane, v chladničke vydrží viac ako týždeň, možno ho aj zavárať. Na jeho prípravu sa používa častejšie kvalitné červené víno a zvykne sa pridávať aj koňak.
  15. Očistené zemiaky som pokrájala na kolieska hrubé 3-4 mm, vložila do olejom vymazaného pekáčika, osolila a posypala celou rascou.
  16. Piekla som ich 20 minút v trúbe vyhriatej na 220 stupňov. Takto pečené zemiaky sú zlatistej farby, s hnedými okrajmi, pekne sa nafúknu a tvarom pripomínajú dukáty, ktoré sú zvonku chrumkavé a zvnútra mäkké a šťavnaté.
  17. Výborný slávnostný obed bol na stole. Dobrú chuť!