Pečené kačacie stehno s cibuľovým konfitom a rascovými dukátmi (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Kačacie stehno som piekla pomaly. Ako prílohu som zvolila cibuľový konfit a rascové dukáty. Konfit je to len v prenesenom význame. Vo francúzskej kuchyni znamená pôvodne prípravu kačacieho mäsa vo vlastnej šťave, spoločná je však dlhá príprava a na nízkej teplote. Použila som červenú cibuľu, hnedý cukor, biele víno, aceto balsamico, soľ a z korenín mleté čierne korenie, klinčeky a bobkový list. Rascové dukáty sú zo zemiakových koliesok hrúbky 3-4 mm a upečených na troche oleja.
2 porcie |
30 minút príprava |
180 minút na 140 °C |
Postup
- Kožu na kačacích stehnách som ostrým nožom pokrájala na štvorce až po mäso a poriadne som ich nasolila a soľ dôkladne vmasírovala i do zárezov na koži a do mäska. Takto pripravené stehná som odložila na 48 hodín do chladničky, aby soľ dobre prešla do mäska. Kačacie /husacie/ mäsko je trošku nasládlé a znesie viac soli.
- Po tejto dobe som ich vybrala, vložila do pekáča, podliala trochou vody, pekáč som prikryla alobalom a vložila som ich piecť do trúby.
- Piekla som ich 3 hodiny pri teplote 140 stupňov a upečené som ich vybrala z trúby. 5 minút pred koncom som odstránila alobal, zvýšila som teplotu na 200 stupňov a zapla funkciu "gril", aby kožička dostala peknú hnedo - červenú farbu a bola dobre chrumkavá. Celú kačku pečiem týmto spôsobom asi 4 hodiny.
- Očistenú červenú cibuľu som krájala na tenké mesiačiky a...
- ...dala do misy. Táto cibuľa sa hojne používa v oblasti stredomoria a v arabských krajinách. Má sofistikovanejšiu jemnejšiu chuť než cibuľa žltá. Používa sa najmä do šalátov a ako rôzne upravená príloha.
- Pripravila som si potrebné koreniny - klinčeky, mleté čierne korenie, bobkový list.
- Tiež som pripravila aceto balsamico, hnedý kryštálový cukor a biele víno.
- Do vyššieho hrnca som dala pomaly rozpustiť maslo na najnižšom plameni na najmenšom plynovom horáku.
- Pridala som cibuľu, klinčeky, bobkový list, mleté čierne korenie, soľ...
- ...a hnedý cukor.
- Hrniec som prikryla a cibuľu som pomaly dusila za častého miešania 30 minút, za tento čas cibuľa krásne zmäkla.
- Po tejto dobe som priliala víno,...
- ...aceto balsamico a dusila dalej ešte 30 minút za častého miešania, až do odparenia tekutiny.
- Hotový cibuľový konfit má mať len veľmi málo šťavičky, má jemnú a delikátnu chuť karamelu vína, aceta balsamico, použitých korenín a konzistenciu pripomínajúcu lekvár. Konzumuje sa vlažný alebo vychladnutý ako príloha k rôznemu mäsku, najčastejšie ku kačaciemu a k husaciemu. Ak zostane, v chladničke vydrží viac ako týždeň, možno ho aj zavárať. Na jeho prípravu sa používa častejšie kvalitné červené víno a zvykne sa pridávať aj koňak.
- Očistené zemiaky som pokrájala na kolieska hrubé 3-4 mm, vložila do olejom vymazaného pekáčika, osolila a posypala celou rascou.
- Piekla som ich 20 minút v trúbe vyhriatej na 220 stupňov. Takto pečené zemiaky sú zlatistej farby, s hnedými okrajmi, pekne sa nafúknu a tvarom pripomínajú dukáty, ktoré sú zvonku chrumkavé a zvnútra mäkké a šťavnaté.
- Výborný slávnostný obed bol na stole. Dobrú chuť!