Pečené kačacie stehná s brusnicovou omáčkou

Autor receptu: violeta

Chutný nedeľný obed.

3
porcie

Postup

  1. Kačacie stehná som piekla podľa receptu Marcela Ihnačáka. Umyla som ich, nasolila a posypala mletým čiernym korením a tymianom, ja som mala sušený. Uložila som ich do zapekacej misy, pridala rozkrojené cesnaky aj so šupkou. Vrch som poliala šťavou z dvoch mandarínok, môže byť aj pomaranč, ale ja som mala mandarínky. Stehná som piekla prikryté 1,5 hodiny v teplovzdušnej rúre vyhriatej na 175 °C.
  2. Brusnicovú omáčku som spravila veľmi jednoducho. Dobre premyté sušené brusnice som dala variť s jedným klinčekom do zmäknutia. Na záver som pridala jednu polievkovú lyžicu kukuričného škrobu rozmiešaného vo vode a šťavu z jednej mandarínky. Omáčku som nechala prevariť približne dve minúty, jej hustotu si môže každý prispôsobiť pridaním škrobu, alebo vody. Táto omáčka je výborná, hodí sa aj ku divine, alebo grilovanému enciánu.
  3. Na zemiakové pyré som si uvarila zemiaky (varný typ B alebo C) v slanej vode, vodu som nezliala všetku, trochu nechávam, pridala som mlieko a maslo. Pučidlom som spravila pyré.