Pečené citrónové kurča s plnkou

Autor receptu: klement

V našej rodine veľmi obľubujeme kurčatá,preto sme ich vždy varili dosť často. Po čase však treba recept obmieňať,nech sa neje stále to isté. Inšpiráciu sme teda čerpali hlavne z internetových receptov a tento recept je vlastne ich kombináciou,ktorú sme si obľúbili a upravili tak, že nám chutí.

5
porcií
15 minút
príprava
100 minút
na 200 °C

Postup

  1. Zemiaky očistíme,ale šupku neodstránime. Dáme ich na 10 minút variť a potom scedíme. Z citróna ošúpeme žltú šupku,napríklad škrabkou na zemiaky. Potom ju najemno posekáme. Z tymiánu odstránime drevené stonky a posekáme ho. Šunku pokrájame na maličké kúsky. 2 strúčiky cesnaku najemno nasekáme. Nakoniec zmiešame šunku,tymián a citrónovú kôru s maslom.
  2. Potom osolíme kurča zvnútra aj zvonka. Rukou oddelíme kožu na prsiach,aby nám vzniklo vrecko na plnku. Do neho plnku natlačíme. Ak zvýši, môžme spraviť do stehien 3 hlbšie zárezy a na ne dať plnku. Do vnútra kuraťa vložíme aj rozkrojený citrón.
  3. Kurča položíme na plech. Dobré je ho posypať vegetou, ja používam aj grilovaciu zmes. Dookola poukladáme zvyšné strúčiky cesnaku a polejeme olivovým olejom. Kurča sa pečie zakryté alobalom pri 200 stupňoch asi 1,20 h a odkryté ďalších 20-30 minút. V polovici pečenia pridáme zemiaky a na väčšie kúsky nakrájaný zeler.