Pečené zemiaky

Pečené celé zemiaky „Hasselbacken“ s aioli omáčkou

Autor receptu: redakcia

4
porcie
60 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Zemiaky umyjeme, osušíme a urobíme do nich hlboké zárezy čo najtesnejšie pri sebe – asi 3 mm. Neprekrojíme ich úplne, musia zostať vcelku.
  2. Rozložíme ich do zapekacej nádoby vymazanej maslom. Každý potrieme roztopeným maslom, môžeme zájsť aj medzi zárezy. Vložíme do rozohriatej rúry a pečieme pri teplote 190-210 °C asi 40-50 minút podľa veľkosti zemiakov.
  3. Slaninu nakrájame na tenké rezance a opečieme na panvici dozlatista.
  4. Na aioli omáčku umyjeme zemiaky, osušíme, do 1/3 hĺbky zemiaka urobíme zárez a pečieme vcelku do mäkka asi 45 minút. Ešte teplé rozkrojíme a dužinu vydlabeme. Cesnak upečieme alebo konfitujeme v oleji do mäkka a pridáme ku zemiakom. Potom pridáme vaječné žĺtky, olej (namiesto žĺtkov a oleja môžeme použiť aj hotovú majonézu), citrónovú šťavu, osolíme a do hladka rozmixujeme. Dochutíme soľou, čerstvo namletým čiernym korením, prípadne ešte citrónovou šťavou.
  5. Upečené zemiaky servírujeme s aioli omáčkou posypané najemno nasekanou pažítkou a opraženou slaninou.