Pečená sekaná trochu ináč (fotorecept)
Autor receptu: mesiar50
Priprava sekanej nie je zlozita zalezitost.
20 porcií |
120 minút príprava |
80 minút na 180 °C |
Postup
- Použil som bravčové mleté mäso a kvalitné hovädzie mlete mäso bez loja a šliach.
- Mäsá som zmiešal do kopy.Následne som pridal rýchlosoľ a dôkladne som zmes premiešal.
Prikryl som ho sáčkami aby vrch nedostal tzv.kôru.Ďalej som dal mäso do chladničky cca.na 2 hodiny , no vy si ho nechajte prosim vyzriet cca.12 hodin.
- Do mrazničky som si dal vodu asi 500ML treba dať viacej musíme rátať s tým že nám vrch zamrzne.Lad potom rozbyjeme a vodu si scedime a pripravíme si 300ML k vymiešaniu
mäsa na jemno.Vodu si rozdelíme na dve rovnaké časti v našom prípade 150ML k jednému
miešaniu a 150ML k druhému miešaniu.
- Mäsá som si rozdelill približne dve rovnaké časti do dvoch nádob.Bude sa nám lepšie
mixovať.Keďže dielo ma byť spracované resp,vymixované do jemna prilievame 150 vody
v jednom prípade a potom pri druhom miešaní tiež prilievame 150ML vody.S Tyčovím
mixérom opatrne môže sa Prehriať mám 700W tyčový mixoval som to z prestávkami
Samozrejme kto má robot je tentoraz vo výhode
- Dielo sa nesmie moc prehriať.Teplota miešania resp.kutrovania by nemala prekročiť 12 st.C-Samozrejme v domácich podmienkach sa to nedá udržať.Mne teplomer ukazovall 18st.C..Finálne dielo by malo vypadať asi takto.Dielo od rýchlosoli automaticky zhnedne.Tej rychlosoli sa netreba
až tak báť.Aplikuje sa v každom mäsovom výrobku ktorý má ružovú farbu vrátane aj oravskej sllaniny veškerých salám,údenín atď.Totiž bez tochto vyfarbovača by mali výrobky po tepelnej uprave hnedú farbu.
- Nádobu na pečenie som si vymastil z maslom.Dielo som hádzal do nádoby ako snehové gule aby tam nebolo veľa vzduchu.Tupím nožom som si nakreslil vodorovne dve čiary
a potom zvysle ako to ukazuje foto.Je to len z estetickeho hladiska
tak spravené.
- Dielo resp.vykutrované mäso som prykryl papierom na pečenie.
Piekol som to prykryté na 180 st.cca.70 min.Po uplynutí tohto času som sekanú vybral
z rúry ZLIAL SOM Z NEJ MASŤ A POTOM SOM SI PRESTAVIL RÚRU NA 200 st.C A DAL SOM JU EŠTE
PIECŤ cca na 10 min.aby tá sekaná chytila jemnú kôrku ale ozaj iba jemnú.
- Finálny výrobok musí byť ružový.Ja som ho krájal za horúca,Doporučujem nechať výrobok odstáť v chladničke cez jednu noc.SAMOZREJME DO CHLADNIČKY POCESTUJE
Až PO RIADNOM VYCHLADENí TREBáRS V KUCHYNSKOM DRESE KEĎ INÚ MOŽNOSŤ
NEMÁME ASPOŇ HODINU TAM MUSí BYŤ.A SAMOZREJME KEĎ SA NÁM VODA V DRESE ZOHREJE MUSÍME DOPÚŠŤAŤ STUDENÚ VODU. SEKANÁ MUSÍ BYŤ DôKLADNE VYCHLADNUTÁ AJ V JADRE VÝROBKU ČIŽE V STREDE VÝROBKU.Skladujeme pri 5st.C v chladnicke .Takto uskladnená v chladničke vydrží
V POHODE DO ŠTYROCH DNÍ ZABALENÉ V ALOBALE.Samozrejme balí sa až po celkovom
vychladnutí resp,na druhý deň,
- Dnes som sekanú nakrájal a ponúkol synovi k obedu
Prajem vám dobrú chuť.