Pečená ryba s pikantnou krustou (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Vyprážané ryby u nás nie sú veľmi v obľube, preto ich pripravujem takto. Najčastejšie robím z mrazenej ryby bez kosti, ale dá sa pripraviť z akejkoľvek ryby. Ja som mala modrú tresku. Filety z tresky som dala do pekáčika, osolila som ich, okorenila mletým čiernym korením, pokvapkala som ich citronovou šťavou a nechala som chvíľu odležať. Potrela som ich plnotučnou horčicou, posypala strúhankou, pokládla plátkami masla a upiekla.Takto upravená rybka je veľmi chutná a ľahko sa pripravuje.

4
porcie
15 minút
príprava
20 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Rybie filé z modrej tresky som umyla, osušila, nechala čiastočne rozmraziť a vložila som ho do pekáča.
  2. Rybku som z oboch strán osolila, okorenila čerstvo mletým čiernym korením
  3. Pripravila som si citronovú šťavu, pokvapkala som ňou rybku a nechala som ju v chlade chvíľku odležať, cca 15 minút.
  4. Rybku som potom potrela horčicou a...
  5. ...posypala strúhankou, do pekáča som naliala trocha oleja.
  6. Maslo som pokrájala na plátky.
  7. Na rybku som pokládla plátky masla. Vložila som do trúby vyhriatej na 200 stupňov a piekla som ju 20 minút, až sa vytvorila zlatohnedá krusta na jej povrchu.
  8. Kým sa rybka piekla, očistené a pokrájané zemiaky som uvarila v vriacej osolenej vode, scedila som ich, pretlačila som ich na jemno a vyšľahala so zohriatym mliekom s maslom na kašu. /asi 20 minút/
  9. Upečenú rybku som podávala s kolieskom citrona a so zemiakovou kašou. Takto upravená ryba má jemnú chuť od masla a je príjemne pikantná, ľahko stráviteľná a rýchlo hotová.