Pečená morka
Pečená morka plnená zmesou pečene, gaštanov a špenátu
Autor receptu: redakcia
Morku si pochvaľujú vo všetkých končinách
sveta. Určite aj preto, že mäso obsahuje dvakrát toľko železa ako kuracina, ale pritom málo
tuku. Je ľahko stráviteľné, čo sa dnes cení nad
zlato. Navyše z jednej morky pripravíme jedlá
na celý deň. Od raňajok po neskorú večeru. Od
studených predjedál cez polievky po hlavné
jedlá či chuťovky k vínu a pivu.
6-8 porcií |
30 minút príprava |
200 minút na 160-190 °C |
Postup
- Plnka: Rožky nakrájame na malé kocky, pridáme pečeň
nakrájanú na malé kocky, posekané gaštany, najemno nasekanú petržlenovú vňať a špenát. Osolíme, pridáme mletý muškátový oriešok, koňak, smotanu a žĺtky a vymiešame. Z bielkov vyšľaháme sneh a opatrne ho vmiešame do plnky.
- Morku umyjeme, osušíme, osolíme a okoreníme. Stehná a prsia prešpikujeme slaninou.
- Morku naplníme pripravenou plnkou. Morku zašijeme, aby plnka nevytekala, preložíme na pekáč a podlejeme bielym vínom. Zakryjeme a pečieme pri 160 °C 3 hodiny. Po 3 hodinách odokryjeme a zapekáme pri 190 °C 15 – 20 minút.