Pečená krkovička, dusená kapusta, knedle (fotorecept)

Autor receptu: kukulienka71

Aj keď mám toto jedlo medzi najobľúbenejšími a môžem ho jesť kedykoľvek, na chuť mi prichádza práve s príchodom zimy.

6
porcií
30 minút
príprava
70 minút
na 250-180 °C

Postup

  1. Krkovičku som mala pokrájanú na rezne hrubé asi 1,5 cm. Okorenila som ich a nechala takto stáť 2 hodiny. Na horúcej masti som ich z oboch strán prudko opiekla a vybrala na tanier. Rúru som už predhrievala na maxime. Do masťou vymazanej jenskej misy som naplátkovala očistený cesnak aj cibuľu,na tento základ som naložila z oboch strán osolené mäso, naliala aj výpek z opekania a dala misu do rúry na 250°C na cca desať minút.
  2. Cesto na knedle som zarobila tentoraz z hladkej múky. Do vlažného osladeného mlieka som nadrobila droždie, nechala ho vzísť, potom som ho naliala do osolenej múky, vypracovala cesto a nechala som ho na teplom mieste kysnúť asi 40 minút.
  3. Misu s mäsom v rúre som zakryla alobalom a teplotu stiahla na 180 °C, takto bez podlievania som ho dusila vo vlastnej šťave približne 45 minút. V polovici dusenia som mäso poobracala.
  4. Hlávkovú kapustu som pokrájala na tenké rezance a osolila ju. Na oleji som nechala skaramelizovať cukor, nasypala som na neho pokrájanú kapustu, okorenila mletou rascou, a zakryté nechala dusiť na miernom ohni do úplného zmäknutia. Občas treba premiešať. Keď bola hotová, dochutila som ju octom.
  5. Cesto na knedle pekne vykyslo, na pomúčenej podložke som ho rozdelila na dve časti, tie som premiesila, sformovala na podlhovasté knedloidné šúlky a nechala kysnúť ešte 15 minút. Potom som ich parila po jednom na dierkovanej podložke nad vriacou vodou po 25 minút. Po vybratí ich treba popichať špáradlom, aby z nich unikla para a krájať zásadne až po ochladnutí.
  6. Mäso už bolo skoro hotové, zliala som z neho väčšinu šťavy a prepasírovala ju do rajničky. Ochutená bola výborne. Misu s mäsom som vrátila do rúry a pridala grády na hornom grile, aby chytilo farbu. Onedlho sa už pekne červenelo:-)
  7. Už som len naložila na taniere a mohli sme obedovať.