Cuketová polievka

Patatesli Kabak Çorbası (cuketovo-zemiaková polievka)

Autor receptu: bugout

Recept mám z nejakých stránok s tureckými receptami. Presný zdroj si žiaľ nepamätám, ale polievka je výborná. Tureckú kuchyňu mám v obľube a ich polievky obzvlášť. Priznám sa, že neviem či je to špecifický turecký recept ako napríklad ezogelin çorbası, alebo yayla çorbası... Tie tu však už sú tak pridávam túto. Viem, že je tu pár dievčat, čo sú v tureckej kuchyni o hodne viac doma ako ja. Takže ak ma opravia, doplnia v čomkoľvek, budem sa tešiť.

2
porcie
10 minút
príprava
30-35 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Čo som sa dopátral, tak táto polievka sa robí so smotanou a zvykne sa do nej pridávať aj turecká cestovina eriste. Toto je taký odľahčený variant bez smotany a cestoviny.
  2. Na tuku zosklovatíme nakrájanú cibuľku, pridáme nakrájané zemiaky a opekáme (ak je zemiak mladý a pekný nešúpeme, neopomenúť tento krok, opekaný zemiak dodá polievke výbornú chuť), pridáme nakrájanú cuketu a spolu pár minút ešte opekáme. Zalejeme vývarom, pridáme soľ, korenie a varíme cca pol hodinku. Zbežne mixneme, nie do hladka, nechceme krém (môžeme popučiť pučítkom na zemiaky). Na záver pridáme pul biber a mätu a necháme ešte prevrieť pár minút. Varíme ju trocha dlhšie ako je nevyhnutné, lebo chceme zeleninu trochu rozvariť.
  3. Podávame s citrónom asi ako každú tureckú polievku. Raz mi jeden Turek k polievkam povedal, že polievka bez citrónu to je ****. A musím súhlasiť.