Paradajkové placky

Paradajkové placky Tomatokeftedes

Autor receptu: redakcia

Recept na tieto paradajkové placky pochádza z gréckeho Santorini. A takto ich robí moderátor Martin Pyco Rausch.

4
porcie
20 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Paradajky pokrájame na kocky a zmiešame s nasekanou cibuľou, hrsťou posekanej mäty a petržlenovej vňate. Ochutíme lyžičkou soli, štipkou mletého čierneho korenia a zmes odložíme marinovať do chladničky aspoň na polhodinu.
  2. Do vychladenej zmesi vmiešame vyšľahané vajíčko, nadrobený syr feta a hladkú múku, do ktorej vopred zamiešame aj strúhanku a sódu bikarbónu. Hotové cesto necháme chvíľu postáť pri izbovej teplote.
  3. Panvicu s nelepivým povrchom potrieme vrstvou olivového oleja, na ktorom opekáme placky. Na jeden kus stačí 1 PL cesta. Pečieme na miernom ohni, 2 až 3 minúty z každej strany. Postup opakujeme, kým nespotrebujeme cesto.
  4. Podávame s jogurtom, olivami a najlepším doplnkom sú grécke tzatziky.
  5. Syr feta môžeme aj vynechať, konzistenciu cesta to neovplyvní. Môžeme pridať aj bylinky populárne v Grécku - kôpor alebo bazalku.