Prepelica

Opečená plnená prepelica s griotkou a karamelizovaným egrešom (fotorecept)

Autor receptu: izabella929

Nedeľný obed taký jednoduchý a skvele ochutený karamelizovaným egrešom.

2
porcie
45 minút
príprava
40 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Prepelicu som umyla, osušila kuchynským papierom.
  2. Položila som ju na podšálku, aby ste vedeli aké je to drobné zviera.
  3. Pripravila som plnku. Pol rožka som nakrájala na kocky, pridala som nakrájané sušené paradajky a vajce. Nesolila som plnku, lebo všetky komponenty sú solené. Všetko som premiešala.
  4. Plnku som vložila do otvoru v prepelici. Nezošila som ani nespojila šprádlom, lebo keď ju budem opekať na masti zo všetkých strán, položím ju plnkou nadol, plnka sa zvonku opečie a už počas prípravy nevypadne von.
  5. Na horúcej masti prepelicu opečiem sprudka zo všetkých strán, aby sa mäso zatiahlo, lebo tieto mäsá zvyknú byť dosť suché. Pridám na väčšie kusy nakrájanú cibuľu a cesnak aj so šupkou a polejem celú prepelicu griotkou.
  6. Počas opekania podlievam iba pol deci bravčového vývaru, ktorý sa mi varí na sporáku. Prepelicu osolím, korením, posypem mletou červenou paprikou a pod pokrievkou opekám 40 minút.
  7. Upečená prepelica.
  8. Vyložím ju na dosku a nechám odstáť 15 minút a potom ju prekrojím pozdĺžne na polovicu.
  9. Pripravím si egreše, ktoré očistím a umyjem.
  10. Na panvici skaramelizujem cukor a zalejem ho griotkou.
  11. Do tohto základu pridám egreše a iba minútu spolu podusím.
  12. Hotový obed podávam s tarhoňou a výborným karamelizovaným egrešom. Prajem vám dobrú chuť.