Karamelová omáčka
Omáčka zo slaného karamelu
Autor receptu: redakcia
Príprava omáčky zo slaného karamelu si vyžaduje trocha zručnosti, absolútne dodržanie receptu a dobrý odhad.*
Od teploty, ktorú má karamel dosiahnuť, závisí hustota, farba a konzistencia. Jednoducho povedané, ak teplotu prešvihnete,
karamel bude príliš žuvací. Tak poďme na to.
Postup
- V hrnci roztopte cukor, kukuričný sirup a vodu. Chvíľku to potrvá, kým sa voda odparí. Ihneď ako karamel dosiahne teplotu 110 °C, zalejte ho smotanou. Opäť ho za stáleho miešania zahrievajte, pridajte soľ, čakajte, kým nedosiahne teplotu 100 °C a odstavte.
- Prelejte cez sito, aby v poleve neostala ani jedna hrudka, a nechajte chvíľu chladnúť.
- Táto skvelá karamelová omáčka sa výborne hodí k tomuto jablkovému koláču. Upečte si ho, nebudete sklamaní.