Karamelová omáčka

Omáčka zo slaného karamelu

Autor receptu: redakcia

Príprava omáčky zo slaného karamelu si vyžaduje trocha zručnosti, absolútne dodržanie receptu a dobrý odhad.* Od teploty, ktorú má karamel dosiahnuť, závisí hustota, farba a konzistencia. Jednoducho povedané, ak teplotu prešvihnete, karamel bude príliš žuvací. Tak poďme na to.

25 minút
príprava

Postup

  1. V hrnci roztopte cukor, kukuričný sirup a vodu. Chvíľku to potrvá, kým sa voda odparí. Ihneď ako karamel dosiahne teplotu 110 °C, zalejte ho smotanou. Opäť ho za stáleho miešania zahrievajte, pridajte soľ, čakajte, kým nedosiahne teplotu 100 °C a odstavte.
  2. Prelejte cez sito, aby v poleve neostala ani jedna hrudka, a nechajte chvíľu chladnúť.
  3. Táto skvelá karamelová omáčka sa výborne hodí k tomuto jablkovému koláču. Upečte si ho, nebudete sklamaní.