Odkukané mäsko (fotorecept)

Autor receptu: srnka77

Raz ma kamarátka pohostila výborným soté, nevedela som sa ho dojesť. Inšpirovala som sa a podobné odvtedy robievam pravidelne.

4
porcie
10 minút
príprava
70 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Mäsko nakrájané na rezance alebo kocky osolím a okorením. Tentoraz som si ho už včera premiešala so soľou, korením a olejom a nechala v chladničke. Takto odležané je jemnejšie.
  2. V hlbšej panvici mäso orestujem na najsilnejšom plameni, aby zatiahlo – približne päť minút. Potom pridám nahrubšie nakrájanú cibuľu a minútku-dve restujem spolu s mäsom.
  3. Stiahnem plameň na najslabšie, prikryjem pokrievkou a za občasného premiešania dusím asi trištvrte hodinku. Ak treba, v priebehu dusenia podlejem vodou – tak, aby to stále malo trochu šťavy.
  4. Keď je mäsko už takmer mäkké, zvýšim teplotu a pridám papriku nakrájanú na rezance. Mala som posledný balíček vlaňajšej papriky v mrazničke, použila som teda tú. Chvíľu popražím, zase stiahnem plameň a prikryté dusím pár minút (nie pridlho, aby sa paprika nerozpadla).
  5. Po takých piatich minútach znova zvýšim teplotu, pridám kukuricu a približne dve lyžice sladkej čili omáčky. Ešte chvíľu prehrejem a nechám šťavu trochu zredukovať. Hotovo :)
  6. Počas dusenia mäsa je dostatok času na prípravu prílohy – u nás to tentoraz boli jednoduché pšeničné tortily, ale rovnako dobre to môžu byť trebárs hranolky, opekané zemiaky, alebo komu čo chutí.
  7. Mäsko servírujem s kopčekom kyslej smotany, ktorá ho ideálne doplní. Nesmie chýbať sezónny šalát – my sme mali miešaný s portulakou a mojou špeciálnou jarnou zálievkou. Ale o tom zas niekedy inokedy ;-)