Odkukané mäsko (fotorecept)
Autor receptu: srnka77
Raz ma kamarátka pohostila výborným soté, nevedela som sa ho dojesť. Inšpirovala som sa a podobné odvtedy robievam pravidelne.
4 porcie |
10 minút príprava |
70 minút tepelná úprava |
Postup
- Mäsko nakrájané na rezance alebo kocky osolím a okorením. Tentoraz som si ho už včera premiešala so soľou, korením a olejom a nechala v chladničke. Takto odležané je jemnejšie.
- V hlbšej panvici mäso orestujem na najsilnejšom plameni, aby zatiahlo – približne päť minút. Potom pridám nahrubšie nakrájanú cibuľu a minútku-dve restujem spolu s mäsom.
- Stiahnem plameň na najslabšie, prikryjem pokrievkou a za občasného premiešania dusím asi trištvrte hodinku. Ak treba, v priebehu dusenia podlejem vodou – tak, aby to stále malo trochu šťavy.
- Keď je mäsko už takmer mäkké, zvýšim teplotu a pridám papriku nakrájanú na rezance. Mala som posledný balíček vlaňajšej papriky v mrazničke, použila som teda tú. Chvíľu popražím, zase stiahnem plameň a prikryté dusím pár minút (nie pridlho, aby sa paprika nerozpadla).
- Po takých piatich minútach znova zvýšim teplotu, pridám kukuricu a približne dve lyžice sladkej čili omáčky. Ešte chvíľu prehrejem a nechám šťavu trochu zredukovať. Hotovo :)
- Počas dusenia mäsa je dostatok času na prípravu prílohy – u nás to tentoraz boli jednoduché pšeničné tortily, ale rovnako dobre to môžu byť trebárs hranolky, opekané zemiaky, alebo komu čo chutí.
- Mäsko servírujem s kopčekom kyslej smotany, ktorá ho ideálne doplní. Nesmie chýbať sezónny šalát – my sme mali miešaný s portulakou a mojou špeciálnou jarnou zálievkou. Ale o tom zas niekedy inokedy ;-)