Obyčajná červená kapustnica

Autor receptu: pavelnemecko

Trasú sa mi ruky, čo pridaním tohoto receptu zase spôsobím. /Maďarák-30 príspevkov/. Ale napriek tomu som veľký a odvážny muž a chcem všetkým nie dokázať, ale ukázať jeden dobrý recept. Prosím nevážte, nelitrujte, negramujte, ale varte. Skôr píšte o jedle. A blog je o varení. Na úvod stačilo. Onehdy dávno som na balkóne našiel takú malú, podarenú hlavičku červenej kapusty. Proste - ostala. Tak som jej nadvihol šupky a ona sa tak pekne "vyklubala", že som si povedal,toto je to pravé - ako výzva do boja.

6
porcií
20 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Takže začínam o postupe. Cibuľku na jemno nakrájame, spojíme v hrnci s masťou. Smažíme do zlatkava, nie do hneda! To je to podstatné. Pridáme červ. mletú papriku a len malú chvíľu smažíme. Odstavíme a ideme na dominantu tohoto podareného a dobrého jedla. Našvácame na hrubo na drevennej doske kapustu na rezance. /Hlúbik samozrejme do žalúdočka, ale nie variť/. Tá chuderka krkovica čumela, čo bude s ňou. To isté, na veľké kusy, aby jej nebolo smutno pri tej našvácanej kapuste. Myslím, že bola vyrovnaná. To isté aj so slaninkou.
  2. Znovu to čo bolo v kajstróne rozpálime a pridáme kapustu. Osolíme, okoreníme a pridáme karí korenie-dobre medzi prsty-deti to hrozne ľúbia. Pridáme vrelú vodu, len tak trošku. /ja na varenie používam len vriacu vodu/. A necháme cca 15 minút podusiť pod pokrievkou. Keď je z toho asi polovica, tak prihodím zbytok kapusty.
  3. Potom vykotím do tejto hustej zmesi tú čumiacu krkovicu s priateľskou slaninkou. Nesmažím ju, ale idem ju variť. Zalejem, len po vrch masy, nie viac. Keď moja polovička z obývačky kričí, to pekne vonia, čo to robíš. Cca 45 minút je ideálny čas pridať kečup a rajčinový pretlak. To mám odskúšané, ani nemusím merať čas. Potom varíme pod pokrievkou cca 30 minút. Okoštovanie najlepší čas. Táto zmes musí byť trošku sladkavá! /bojím sa napísať, že kapustnica, neviem čo to zase vyvolá aké reakcie/. Veď to už poznáte.
  4. No a to by bolo asi tak všetko. Ešte jedna vec - do tohoto jedla špeciálne pridávam vegetu. Dnes poobede si syn odniesol ten kajstrón domom a samé chvály aj s vnučkami. Písal večer. Myslím si, že je to super jedlo a ani príprava nie je zložitá. A k tomu čerstvý chlieb-paráda.