Nesyrové orieškové špagety (fotorecept)

Autor receptu: jody

Záver receptu som si vypožičala od @2010 a hoci som sprvu bola skeptická, musím potvrdiť, že je to super... Skúste!

10 minút
príprava
40 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Cibuľu nakrájame nadrobno, mrkvu so zelerom na tenké hranolčeky.
  2. Na horúcom tuku speníme cibuľku a chvíľu podusíme.
  3. Pridáme mleté mäso a na silnom plameni oprážame, aby sa zatiahlo. Osvedčilo sa mi miešať ho drevenou vidličkou, aby nezostali veľké kusy, ale mäso sa pekne rozdrobilo.
  4. Zmes posolíme, ochutíme mletým korením a dusíme.
  5. Pridáme petržlenovú vňať a podlejeme trochou vody.
  6. K mäsu pridáme nakrájanú zeleninu a ak je málo vody, ešte dolejeme.
  7. Šupneme tam ešte hodnú dávku zelerovej vňate a prelisovaný cesnak.
  8. Medzitým, ako sa mäso dusí, vo woku nasucho opražíme strúhanku. Treba dávať pozor, nech neprihorí a premiešavať, aby bola prepečená rovnomerne. Správne má na konci mať chuť pražených orieškov.
  9. Na druhej panvici necháme vyškvariť na drobno pokrájanú slaninu, vyberieme z tuku a odložíme. Vyškvarenú masť použijeme na zápražku do karfiolovej polievky.
  10. Keď je mäso aj zelenina udusené, pridáme rajčinový pretlak, premiešame, necháme prehriať. Ak máme priveľa vody, zahustíme múkovou zátrepkou, ale ja som nedávala, bolo to tak akurát.
  11. Keď sme omáčku vypli, pridáme vo vlažnom oleji rozmiešaný cesnak, bazalku, oregáno a tymián a len poriadne zamiešame. Nevaríme.
  12. Špagety uvaríme na skus. Ja ich varím 10 minút, potom vypnem, prikryjem pokrievkou a nechám dôsť ešte 7-10 minút. Scedené neoplachujeme.
  13. Servírujeme s výbornou omáčkou, posypané opraženou strúhankou a vypečenou slaninkou. Nám chutili aj bez syra. Na druhý deň sme skúsili posypať trochou chuťovo výraznejším syrom (leerdamer), ale len trošku a milá strúhanka zvýraznila tú trochu syra tak, akoby sme tam mali celú kopu. Skúste. Dobrú chuť. :-)