Slané koláče

Neodolateľný točený bochník (fotorecept)

Autor receptu: bubimami

Neodolateľný slaný kysnutý točený bochník. Tento úžasný recept vznikol len tak pri otvorení chladničky alebo špajze.* Tzv. recept čo dom dal - je najlepší a kto má rád slané koláče, určite si príde na svoje. A toto je taký recept, ktorý si každý vylepší podľa seba. Cesto je neskutočné, netrhá sa a veľmi ľahko sa s ním pracuje a navyše celý recept neobsahuje ani kvapku oleja. Tak poďme na to a budem rada ak ho vyskúšate a hodíte mi nejaký ten komentár.

50 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Postup

  1. Z uvedených surovín pripravíme cesto. Do teplého mlieka dáme rozdrobené droždie s trochou cukru a necháme spraviť kvások. Maslo (ja som použila Perlu) rozpustíme v miske v mikrovlnke, dáme pozor aby nezhorelo a pridáme k ostatným surovinám. Vypracujeme krásne vláčne cesto (najlepšie rukou). Cesto necháme chvíľku oddýchnuť ( 5-10 minút).
  2. Cesto rozdelíme na dve polovice. Na pomúčenej doske ho rozvaľkáme, trošku posolíme po celej ploche a natrieme kečupom.
  3. Plnka: Čo chladnička dala, načo máte chuť. V mojom prípade to bolo takto... Plátky šunky poukladáme po celej ploche. Kuracie prsia upečené, nakrájané na kúsky, poukladané do stredu cesta, ale nemusia byť, môžete nahradiť čímkoľvek, napr. huby, kukurica, tofu, špenát a pod. Na kuracie kúsky pridáme na kolieska nakrájanú paradajku, pridáme na drobno nakrájanú jarnú cibuľku, dochutíme soľou, čiernym korením. A pridáme syr (v akejkoľvek podobe, buď nastrúhame alebo plátky).
  4. Kľudne si dajte do vnútra na čo máte chuť, ako hovorím - recept čo dom dal. A naplnené cesto potom pekne zrolujeme.
  5. Vzniknutú roládu pokrájame na 5 cm hrubé kolieska a dáme ich na papierom na pečenie vystlatý plech. Potrieme vajíčkom a dáme do rúry rozohriatej na 180 °C na 15 - 20 minút - podľa potreby a Vašej rúry (ak máte odkryté špirály je lepšie plech po 10 minútach otočiť).
  6. Naservírujeme a môžeme preliať roztopeným maslom. Podávame s pohárom mlieka alebo podľa chuti. Dobrú chuť.