Nakličovanie semien (fotorecept)

Autor receptu: evusik

Pred troma dňami som si kúpila keramickú súpravu na nakličovanie semien a hneď som sa pustila do práce. A tu je výsledok :-)

Postup

  1. Keramická súprava na nakličovanie sa skladá zo spodnej smaltovanej misky ktorá slúži na odtok vody. Na nej sú postavené dve nakličovacie misky s otvormi kade odteká voda a smaltovaného vrchnáka.
  2. Večer: semienka, ktoré chceme nakličovať musíme najskôr opláchnuť a potom máčať ponorené v dostatočnom množstve vody, najlepšie cez noc. Ja som si namočila mungo fazuľky.
  3. Deň prvý: ráno zistíme, že fazuľky nabobtnali....
  4. .... tak ich scedíme, opláchneme pod tečúcou vodou a rozdelíme do dvoch nakličovacích misiek, položíme na odkvapkávaciu misku....
  5. .... a uzavrieme vrchnákom. Nakličovanie semien má prebiehať v tme a to je výhoda tejto misky. Keď ju uzavriete, smená sú v tme a môžu krásne klíčiť. A vy môžete mať misku hoci aj na kuchynskej linke, ale nie na priamom slnku. Počas dňa semienka aspoň 2-3 krát prepláchneme.
  6. Deň druhý: semienka nám už vytŕčajú prvé klíčiky. Ráno prepláchneme a počas dňa aspoň 2-3 krát zopakujeme.
  7. Deň tretí: a je hotovo! posledný krát prepláchneme, necháme odkvapkať...
  8. .... a vysypeme do spodnej smaltovanej misky, ktorú môžeme použiť aj ako servírovaciu misku....
  9. Zakryjeme vrchnáčikom a odložíme do chladničky kde nám vydržia 2-3 dni. Tým mojim ale veľkú šancu nedávam :-)
  10. ja som si hneď urobila takýto fajnový zeleninový šalát s mungo klíčkami ale výborný je aj zemiakový šalát s naklíčenými mungo fazuľkami