Ryža

Mujadara

Autor receptu: ryzasos

Toto jednoduché jedlo z blízkovýchodnej kuchyne má náročný iba názov.* Hovorí sa mu mujadara, mejadra alebo aj mžaddra. Výsledkom je bezmäsité jedlo, ktoré je plné výrazných chutí a vôní. Ideálny recept s ryžou SOS Jasmine. Tento recept pre vás pripravila Klára, s Klárou v kuchyni.

4-6
porcie
10 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Najprv ošúpte 4 cibule a nakrájajte ich na tenké prúžky. Na panvici rozohrejte 3 lyžice oleja, pridajte cibuľu, soľ a korenie, pridajte lyžičku cukru a 20 minút restujte na miernom ohni do zlatista.
  2. Potom pridajte 2 lyžice hladkej múky, premiešajte a zvýšte teplotu. Pridajte ďalšie 2 polievkové lyžice oleja a smažte, kým cibuľa nezhnedne a nie je chrumkavá. Potom cibuľu vložte do misy s papierovou utierkou.
  3. Medzitým prepláchnite 250 g drobnozrnnej hnedej alebo zelenej šošovice, zalejte vodou, priveďte do varu a varte 15 minút, potom sceďte.
  4. Vo veľkom hrnci nasucho opražte 2 lyžičky celých semien rímskej rasce, potom pridajte olej, 200 g jazmínovej ryže SOS, po 1,5 lyžičke mletého koriandra, mletej škorice a mletého čierneho korenia.
  5. Pridajte lyžičku kurkumy a lyžičku cukru, všetko premiešajte, aby sa ryža obalila olejom a korením. Zalejte 360 ml vody a pridajte šošovicu. Osoľte, premiešajte a priveďte do varu.
  6. Prikryte pokrievkou, znížte teplotu na minimum a varte 15 minút. Potom vypnite oheň a nechajte 10 minút stáť zakryté.
  7. Potom jemne vmiešajte polovicu opečenej cibule, hrsť nasekanej petržlenovej vňate a 50 g nahrubo nasekaných pistácií. Na tanieri ozdobte zvyšnou osmaženou cibuľou.