Mrkvový perkelt (fotorecept)
Autor receptu: izabella929
Krásnu úrody mrkvy, ktorá sa mi nemestila do keramického súdka mi začali navštevovať
myšky nezbedníčky..keby ju ničili po jednom, ale pozakúsajú do každej, čo im je v ceste
v bedničke...musela som ju pozbierať , použiť , aby nezačala hniť...robievam tento
perkelt vždy, ked´ je dobrá úroda mrky a zeleru..tentoraz som namiesto zeleru použila
do perkeltu červené víno..ale môžer byť so zelerom bez vína..
2 porcie |
40 minút príprava |
40 minút tepelná úprava |
Postup
- Doniesla som si mrkvu z pivnice...
- očistila, vykrojila obhryzené miesta...umyla poriadne ...
- pokrájala som ju na kocky...ošúpala cibuľu a pripravila domáci paradajkový pretlak..v prípade, že použijete aj zeler, tiež ho treba pokrájať na kockY...
- do rajničky som dala rozohriať trošku oleja a pridala som pokrájanú cibuľu, ktorú som osm ahla...
- pridala som k nej pokrájanú mrkvu...
- posypala červenou mletou paprikou a podliala červeným vínom...osolila a varila občasným podlievaním vína a miešaním..potom som ešte pridala aj paradajkový pretlak..
- keď bola mrkva hotová/ ja ju robím na polomäkko/ pridala som k nej vo vode rozmiešaný kukuričný škrob...a nechala na malom plameni prejsť varom...dochutila...hotový perkelt..
- ako prílohu robím k nej zemiakové pyré...a ako oblohu som dnes zvolila sterilizované uhorky ošúpané a pokrájané a tenké rezančeky..veľmi chutné jedlo...dobrú chuť..