Mrkvová polievka

Mrkvový krém so škoricou

Autor receptu: msannw

Jemne pikantná, trochu sladká, neodolateľne voňavá a celé telo zahrievajúca polievka je ideálnym pokrmom v chladnejšom počasí.* A keďže novoročné predsavzatia týkajúce sa jedálnička sú stále čerstvé, práve táto škoricovo-mrkvová polievka je presne ten typ zdravého jedla, ktorý všetci potrebujeme. Jednoduchá, rýchla, krémovo hladká uvarená z tých pravých diétnych ingrediencií.

6
porcií
40 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Mrkvu, zemiaky a 2 šalotky (príp. polovicu veľkej cibule) nastrúhame alebo posekáme v chopperi. Preložíme do hrnca, pridáme vývar, korenie a tymian. Privedieme k varu, stíšime plameň a prikryté varíme 30 minút (ak máme nadrobno posekanú zeleninu, stačí aj 20 minút).
  2. Keď je zelenina uvarená, premixujeme ponorným mixérom až kým nebude polievka hladká a krémová. Ochutnáme a podľa potreby ešte okoreníme/osolíme. Pridáme škoricu, polievku odstavíme a primiešame do nej lyžicu masla. Ja som pridala ešte trochu chilli.
  3. Druhú lyžicu masla rozpustíme na malej panvici na miernom ohni, pridáme zvyšné nasekané šalotky (alebo polovicu cibule) a restujeme 8 až 10 minút, kým nezačne hnednúť a karamelizovať. Cibuľku odstavíme a odložíme.
  4. Polievku podávame ozdobenú karamelizovanou šalotkou a posekanou petržlenovou vňaťou.