Mrkvový krém so škoricou (marocká inšpirácia) (fotorecept)

Autor receptu: andys

S marockou a vôbec arabskou kuchyňou nemám takmer žiadnu skúsenosť. Hľadala som inšpiráciu, našla som som túto zaujímavú polievku, trošku som ju prispôsobila dostupným surovinám a výsledok som "otestovala" na deťoch. Chutilo ;)

4-6
porcie
10 minút
príprava
25 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Cibuľku očistíme, odrežeme cíbiky (použijeme len bielu časť), nakrájame na väčšie kúsky a orestujeme na olivovom oleji.
  2. Pridáme očistenú mrkvu, nakrájanú na kolieska a ešte krátko opražíme.
  3. Pridáme škoricu, soľ, korenie a podlejeme malým množstvom kuracieho vývaru. Pomaly dusíme.
  4. Keď je mrkva polomäkká, dolejeme zvyšok vývaru (prípadne trochu vody). Necháme prevrieť, odstavíme a rozmixujeme tyčovým mixérom na krém.
  5. Rozmixovú polievku vrátime na sporák, necháme zovrieť, pridáme sladkú smotanu (najlepšie ku koncu minimálnej doby spotreby, kto sa nebojí, tak aj dva-tri dni po), klinčeky a štipku hnedého cukru. Povaríme a prípadne ešte pridáme soľ a korenie.
  6. Podávame s troškou smotany, prípadne s vydlabanou bagetkou (v Maroku sú francúzske bagety obľúbené, ale jedia sa bez striedky, keďže Maročanov z bieleho pečiva nafukuje). Dobrú chuť :)