Mrkvový krém so škoricou (marocká inšpirácia) (fotorecept)
Autor receptu: andys
S marockou a vôbec arabskou kuchyňou nemám takmer žiadnu skúsenosť. Hľadala som inšpiráciu, našla som som túto zaujímavú polievku, trošku som ju prispôsobila dostupným surovinám a výsledok som "otestovala" na deťoch. Chutilo ;)
4-6 porcie |
10 minút príprava |
25 minút tepelná úprava |
Postup
- Cibuľku očistíme, odrežeme cíbiky (použijeme len bielu časť), nakrájame na väčšie kúsky a orestujeme na olivovom oleji.
- Pridáme očistenú mrkvu, nakrájanú na kolieska a ešte krátko opražíme.
- Pridáme škoricu, soľ, korenie a podlejeme malým množstvom kuracieho vývaru. Pomaly dusíme.
- Keď je mrkva polomäkká, dolejeme zvyšok vývaru (prípadne trochu vody). Necháme prevrieť, odstavíme a rozmixujeme tyčovým mixérom na krém.
- Rozmixovú polievku vrátime na sporák, necháme zovrieť, pridáme sladkú smotanu (najlepšie ku koncu minimálnej doby spotreby, kto sa nebojí, tak aj dva-tri dni po), klinčeky a štipku hnedého cukru. Povaríme a prípadne ešte pridáme soľ a korenie.
- Podávame s troškou smotany, prípadne s vydlabanou bagetkou (v Maroku sú francúzske bagety obľúbené, ale jedia sa bez striedky, keďže Maročanov z bieleho pečiva nafukuje). Dobrú chuť :)