Mrkvový krém (fotorecept)
Autor receptu: janocka84
Recept mám zo stránky fresh.iprima.cz/recepty/mrkvovy-krem ale keďže mám rada
fotopostupy a podrobnejšie inštrukcie, rozhodla som sa oboznámiť Vás s ním. U nás má
veľký úspech, je chutný, jemne pikantný a máme ho radi s krutónmi.
5 porcií |
30 minút príprava |
20 minút tepelná úprava |
Postup
- Pripravíme si suroviny.
- Očistenú mrkvu a zemiaky nakrájame na plátky. Chilli papričku rozdrvíme a očistíme zázvor.
- Do hrnca dáme olivový olej, zohrejeme a osmažíme v ňom zľahka mrkvu s podrvenou chilli papričkou.
- Pridáme zemiaky a zázvor a zalejeme vývarom. Zeleninu necháme približne 20 min variť, kým nezmäkne. Kto nechce mať krém pikantný, je treba zázvor vytiahnuť skôr.
- Ak ste doteraz nevytiahli zázvor, tak ho vyberte a ponorným mixérom zeleninu zmixujte do hladka.
- Pridáme curry pastu, soľ, mleté čierne korenie a zamiešame. Zmes zjemníme sladkou smotanou. Môžete použiť smotanu na varenie, šľahačkovú smotanu, alebo aj obyčajné mlieko. Množstvo závisí od hustoty krému, ak je dostatočne hustý, stačí aj 1dcl. Dochutíme štavou z jedného celého pomaranča a šťavou z citróna podľa chuti a veľkosti citróna. Niekedy stačí z polovice citróna, niekedy o niečo viac. A máme hotovo.
- Servírovať môžete samostatný krém, pretože je dostatočne hustý a môžete ho dozdobiť napríklad takto balzamikovou omáčkou a rozdrvenou chilli papričkou.
- My tento krém máme radi s krutónmi, ktoré sú rýchlo hotové a krásne chrumkavé, Na dve porcie stačí 1 krajec chleba, aj starší, ktorý si nakrájame na kocky a v rúre na suchom plechu necháme cca 10 min na 180°C.