Mrkvový krém (fotorecept)

Autor receptu: janocka84

Recept mám zo stránky fresh.iprima.cz/recepty/mrkvovy-krem ale keďže mám rada fotopostupy a podrobnejšie inštrukcie, rozhodla som sa oboznámiť Vás s ním. U nás má veľký úspech, je chutný, jemne pikantný a máme ho radi s krutónmi.

5
porcií
30 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Pripravíme si suroviny.
  2. Očistenú mrkvu a zemiaky nakrájame na plátky. Chilli papričku rozdrvíme a očistíme zázvor.
  3. Do hrnca dáme olivový olej, zohrejeme a osmažíme v ňom zľahka mrkvu s podrvenou chilli papričkou.
  4. Pridáme zemiaky a zázvor a zalejeme vývarom. Zeleninu necháme približne 20 min variť, kým nezmäkne. Kto nechce mať krém pikantný, je treba zázvor vytiahnuť skôr.
  5. Ak ste doteraz nevytiahli zázvor, tak ho vyberte a ponorným mixérom zeleninu zmixujte do hladka.
  6. Pridáme curry pastu, soľ, mleté čierne korenie a zamiešame. Zmes zjemníme sladkou smotanou. Môžete použiť smotanu na varenie, šľahačkovú smotanu, alebo aj obyčajné mlieko. Množstvo závisí od hustoty krému, ak je dostatočne hustý, stačí aj 1dcl. Dochutíme štavou z jedného celého pomaranča a šťavou z citróna podľa chuti a veľkosti citróna. Niekedy stačí z polovice citróna, niekedy o niečo viac. A máme hotovo.
  7. Servírovať môžete samostatný krém, pretože je dostatočne hustý a môžete ho dozdobiť napríklad takto balzamikovou omáčkou a rozdrvenou chilli papričkou.
  8. My tento krém máme radi s krutónmi, ktoré sú rýchlo hotové a krásne chrumkavé, Na dve porcie stačí 1 krajec chleba, aj starší, ktorý si nakrájame na kocky a v rúre na suchom plechu necháme cca 10 min na 180°C.