Cestoviny

Mleté mäso na paradajkách s penne a bazalkou (fotorecept)

Autor receptu: kukulienka71

Niekedy stačí lákavá fotka na nete a hneď viete, čo variť. To bol aj môj dnešný prípad.

4
porcie
15 minút
príprava
35 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Recept som si vytvorila podľa fotky, takže je to čistá improvizácia. Ako prvé som dala do väčšieho množstva osolenej vody variť cestoviny penne. Počas varu som odobrala z vody za šálku, ak by som potrebovala k podliatiu mäsa. V jenskej mise som rozhorúčila olej a opekala na ňom očistenú a nadrobno nakrájanú cibuľu. Keď sa už začala prichytávať, pridala som nadrobno nasekaný cesnak, miešala asi pol minútky a celé som zaliala obsahom konzervy polených paradajok. Za občasného miešania si to tam potom pomaly bublalo.
  2. Po častiach som pridala pomleté mäso a vareškou som hrudky porozbíjala, nech sa masa zjednotí. Počas miešania som to ešte osolila a okorenila. Vodu z varenia cestovín som prilievala počas dusenia podľa potreby. Pozor na solenie, ak je to dosť slané, radšej prilejte len obyčajnú vodu. Asi po 10 minútach som pridala čerstvú bazalku nakrájanú na pásiky, keďže mala urastené listy. Niekto uprednostňuje čerstvé bylinky pridať až úplne na konci, stojí to za uváženie a vyskúšanie, aby sa chute vydolovali a "nezabili".
  3. Neskôr som tam hodila aj trocha rukoly, aby tam bolo viac zelene😀
  4. Cestoviny sa medzičasom uvarili, scedila som ich a nechala odkvapkať. Po 25 minútach sa mäsová omáčka zredukovala do hustejšej, chuťovo bola v poriadku, tak som k nej primiešala penne.
  5. V tejto fáze, kto to preferuje, môže vrch posypať strúhaným syrom a dať ešte zapiecť pod gril do rúry. Tento krok som teraz vynechala. Syr sme mali totiž na inej cestovine, v Cacio e pepe, kde pre zmenu nejde mäso. Tak sme “ oslávili” medzinárodný deň talianskej kuchyne. Síce o pár dní neskôr, ale chutne.